Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Haridusministri väitel õpib iga viies Ukraina põgeniku laps vene koolis

-
06.03.2024
Kristina Kallas

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas (Eesti 200) ütles parlamendis kavandatavast haridusreformist rääkides, et iga viies Ukraina põgeniku laps õpib venekeelses koolis.

EKRE saadik Anti Poolamets küsis: „Ajal, kui Ukrainas pannakse toime genotsiidi, hävitatakse kultuuri, rõhutakse ukraina keelt okupeeritud aladel, siis meile tulevad Ukraina pagulased, keda te lahkelt lasete vene koolidesse panna. Seda on kurb vaadata, et neilt juurite oma kätega ukraina keelt välja. Ärme unusta, et nad on siin ju ajutiselt. Mida selle vastu teha, et nad säilitaksid oma keele ja kultuuri, mitte nagu Putini Venemaal, kus seda võimalust ei ole?“

Kallas vastas, et venekeelsetes koolides õpib ligi 20% ukraina lastest, mis on olnud nende lastevanemate enda valik. „Mina ei suuna mitte ühessegi kooli mitte ühtegi Ukraina last. Seda ei tee ka Eesti riik, seda teevad kohalikud omavalitsused, kes suunavad lapsi koolidesse ehk siis määravad lapsele koolikohtasid lapsevanema soovil,“ rääkis ta. Eesti seadustes on kirjas, et lapsevanema soov on ülimuslik siin, lapsevanem saab otsustada, millises koolis tema laps käib.

„Meil on üleminek eestikeelsele õppele sellel aastal ja siin ei ole mitte mingisuguseid erandeid, erandeid ei ole ka Ukraina lastele. Ehk siis ka kõik need lapsed, Ukraina lapsed, kes täna õpivad venekeelses koolis, lähevad 1. septembrist üle eestikeelsele õppele,“ lubas minister.