Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Haiiti kui näide ebaõnnestunud riigist ja hoiatus massirände tagajärgede eest

-
07.03.2024
Jimmy “Barbecue” Cherizier, Haiiti kurjategijate pealik.
© Scanpix

Kariibi mere saarel asuv mustanahaliste Haiiti Vabariik on elav näide sellest, kuidas omariiklusega hakkama ei saada – juba 1804. aastal (!) orjade järeltulijate poolt loodud riik on sisuliselt kuritegelike klannide poolt hõivatud ja tsiviilvõim ei kehti.

AFP kirjutab: “Haiti kurikuulus jõugujuht hoiatas teisipäeval, et praegune pealinna Port-au-Prince’i haaranud kaos viib kodusõja ja genotsiidini, kui peaminister Ariel Henry ei astu tagasi. “Kui Ariel Henry tagasi ei astu ja kui rahvusvaheline üldsus jätkab tema toetamist, suundume otse kodusõja poole, mis viib genotsiidini,” ütles hüüdnime Barbecue all tuntud Jimmy Cherisier pealinnas ajakirjanikele.

“Haitist saab meie jaoks kas paradiis või põrgu. On välistatud, et väike rühm suurtes hotellides elavaid rikkaid otsustavad töölisklassi piirkondades elavate inimeste saatuse,” lisas Cherisier, kellele ÜRO on inimõigusrikkumiste eest sanktsioonid kehtestanud.

Henry, kes pidanuks möödunud kuul tagasi astuma, oli läinud nädalal riigist ära, kui relvastatud jõugud, kes kontrollivad suurt osa saarest, võtsid ette koordineeritud rünnaku tema kukutamiseks.”

Kogu Haiiti viimase aja ajalugu on täis riigipöördeid, rahutusi, kokkupõrkeid ja poliitilist ebastabiilsust, millele lisavad mõõdet sagedased looduskatastroofid. Kõige hoiatavam seejuures on see, et praegune konflikt käib riigivõimu ja organiseeritud kuritegevuse vahel (sama toimub ka Mehhikos, Salvadoris, Honduurases ja mujalgi Kesk-Ameerikas).

Aastaid kestnud korralagedus on vallandanud massilise põgenemise riigist, kusjuures põgenetakse ka Kesk-Ameerika kaudu – kui vaadata pilte läbi Mehhiko USA poole minevatest migrandikolonnidest, siis latiinode kõrval on seal ka ohtralt mustanahalisi.

Sellest aga tuleb järjekordne oht Ameerikale – sinna kolivad ka Haiiti kuritegelikud struktuurid (mis tegelikult on ennast juba ammu seal migratsiooniga paika seadnud). Rahvusvaheline praktika on näidanud, et iga rändelainega kolib edasi ka organiseeritud kuritegevus – nagu kolis omal ajal kodusaarelt Ameerikasse Sitsiilia maffia. Bideni algatatud vaba emigreerumine USA-sse on sinna kinnistanud kogu Ladina-Ameerika kuritegevuse.

Euroopas jõudis 2015. aasta rändelainega Rootsi kui kõige migrandisõbralikumasse riiki ka Lähis-Ida klannimaffia, kes seal nüüd veriselt mõjupiirkondi jaotab. Euroopa suurlinnades tegutsevad Lagose, Dakari ja veel paljud muud maffiastruktuurid.

On täiesti sürreaalne, kuidas 220 aasta vana Haiiti riik pole suutnud toimivat ühiskonda luua. Teine, pisut “noorem” riik on Libeeria Aafrikas, mille lõid vabakslastud Ameerika orjad 1847. aastal – ka nemad on viimasel ajal üle elanud genotsiidilisi kodusõdu. Enamikus Aafrika riikides sõditakse ka tänapäeval ja sageli juba aastakümneid.

Uued Uudised