Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Kaja Kallas hoidus vastamast Varro Vooglaiu küsimusele Eesti võimaliku sõtta viimise kohta

-
07.03.2024
Laadime sisu...

Peaminister Kaja Kallas hoidus Riigikogu infotunnis vastamast EKRE saadiku  Varro Vooglaiu kolmele ülimalt olulisele küsimusele, mis kõik seonduvad Eesti võimaliku sõtta viimisega. Kallase käitumine tekitas isegi tema koalitsioonikaaslastes piinlikkust.

Kindlasti on ka küsimustele vastamata jätmine väga informatiivne. Kui Mart Helme infotunni lõpus oma küsimuses sisuliselt kordas Vooglaiu küsimust, siis Kallas vastas lõpuks üldsõnaliselt, et “meie sõdurid sinna sõdima ei lähe”. Samas on selge, et see ei ole see, mida Vooglaid küsis, sest Eesti Vabariigi sõtta viimiseks on ka terve rida muid viise meie kaitseväe sõjas osalemiseks kui rindele sõdima minemine. Seega on kriitilise tähtsusega küsimused endiselt vastamata ja seega tuleb neid korrata.

Vooglaiu küsimus tervikuna: 26. veebruaril Pariisis toimunud kohtumisel käis Prantsusmaa president Emmanuel Macron välja mõtte, et Euroopa Liidu ja NATO liikmesriigid võiks viia oma maaväed Ukrainasse sisse, et aidata Ukrainal alistada sõjas Venemaa. Teie ütlesite ühes oma algses kommentaaris, et päris sellist ettepanekut Pariisis ei arutatud, aga samas on teiste riikide valitsusjuhid väga selgelt kinnitanud, et päris kindlasti arutati ning et arutelud olid ka päris tulised. Kuna nimetatud ettepaneku elluviimine tähendaks sisuliselt Venemaaga sõtta astumist, siis palun Teilt võimalikult täpset, selget ja konkreetset vastust kolmele seonduvale ja ka omavahel seotud küsimusele.

Esiteks, kas Te kinnitate selgesõnaliselt ja konkreetselt, et kuni praeguse ajani ei ole ükski kaitseväe tegevteenistuja ega reservist ükskõik millises staatuses või ükskõik millises rollis saadetud Eesti Vabariigi poole Ukrainas sõjategevuses osalema?

Teiseks, kas Te annate sarnaselt mitmete teiste Euroopa riikide valitsusjuhtidele oma rahvale ja ka kaitseväele kinnituse, et kuni Teie olete peaminister, ei sekku kaitsevägi üheski aspektis sõjategevusse Ukrainas, et mitte viia Eesti Vabariiki sõtta Venemaaga?

Kolmandaks, kas Te kinnitate, et ajal, mil sõda on jõudnud või on jõudmas Eestisse, ei evakueeru Te Eesti Vabariigi territooriumilt, vaid jääte solidaarseks eesti rahva saatusega, mille määramisel Te oma ametile vastavat vastutust kannate?