Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Tšehhi president tegi mõne nädalaga ära selle, mida ei suutnud Eesti peaminister aastaga: Ukraina saab 800 000 mürsku nädalate jooksul

-
07.03.2024
Tšehhi president Petr Pavel tegi lühikese ajaga ära rohkem kui Kaja Kallas aastaga.
© Scanpix

Teatavasti algatas peaminister Kaja Kallas aasta tagasi nn Eesti initsiatiivi, millega pidi Ukraina hiljemalt tänavu 20. märtsiks saama miljoni mürsku. Selle aasta alguses oli selge, et pool kogusest jääb ukrainlastel saamata.

ERR kirjutas tänavu 31. jaanuaril: “Euroopa Liit ei suuda märtsi lõpuks Ukrainale saata miljonit mürsku kuigi aasta tagasi võeti selline kohustus. Kaitseminister Hanno Pevkuri sõnul jõutakse selleks ajaks saata ära ligi pool lubatust. Miljon jõuab kohale aasta lõpuks, sest siis on sõjatööstus tootmise käima saanud.”

Tänavu 27. veebruaril kirjutas Postimees: “Euroopa Liidu riikide seas kogub toetust Tšehhi poolt välja käidud plaan osta Ukrainale suurtükimürske väljastpoolt blokki. Plaaniga on valmis ühinema juba umbes 15 riiki, ütles Tšehhi peaminister Petr Fiala esmaspäeval ajakirjanikele. Avalikku toetust on teiste seas avaldanud olulised relvatootjad Holland ja Prantsusmaa, kes tavaliselt eelistavad suunata kaitsekulutusi enda tööstusele. Brüssel on seni pakkunud Ukrainale vaid 30 protsenti miljonist mürsust, mis lubati tarnida tänavu märtsiks, nentis esmaspäeval Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi.”

Erinevalt Kaja kallase ja Hanno Pevkuri algatusest läks Tšehhi oma kohe käima. Kiievi jaoks väljaspoolt Euroopat ostetud 800 000 suurtükimürsku jõuavad Ukrainasse nädalate jooksul, ütles neljapäeval Tšehhi president Petr Pavel.

“Täna hommikuse seisuga oleme kokku saanud kogu summa, mis on vaja selle koguse ostmiseks,” ütles ta ajakirjanikele viitega 18 riigi koalitsioonile, kuid ei avaldanud summat.

Pavel ütles eelmisel kuul Müncheni julgeolekukonverentsil, et Tšehhi on koostöös Kanada ja Taaniga leidnud võimaluse osta Ukrainale kolmandatest riikidest pool miljonit 155-millimeetrise kaliibriga mürsku ja veel 300 000 mürsku 122-millimeetrise kaliibriga.

“Kui ei ole fundamentaalseid probleeme, võib laskemoon jõuda Ukrainasse mitme nädala jooksul,” ütles Tšehhi riigipea.

Ajaleht Financial Times kirjutas varem, et Praha loodab saada kokku 1,5 miljardit dollarit laskemoona ostmiseks Ukrainale. Delfi kirjutab 7. veebruaril: “Bloomberg teatas eile oma allikale viidates, et Ukraina liitlased on kokku saanud pea kogu raha Tšehhi algatusel sadade tuhandete mürskude ostmiseks Ukraina suurtükiväele.”

Kokkuvõte: mida ei suutnud Kaja Kallas, selle tegi ära Petr Pavel.

Uued Uudised