Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Haritud president võiks mõelda, mida ta Aafrika kohta suust välja ajab

-
08.03.2024
Alar Karis
© UU

Poliitkorrektne ehk ettekirjutatud mõtlemine on “poliiteliidi” seas nii levinud, et nad ei mõista ka ise, mida suust välja ajavad, seda nüüd ka president Alar Karise puhul.

BNS vahendab: “Angolas visiidil viibiva president Alar Karise sõnul kannatab Venemaa agressiooni tagajärjel paljude Aafrika riikide majandus. Eesti riigipea ütles, et Venemaa agressioonisõda Ukrainas ei ole ainult piirkondlik konflikt, sellel on üleilmsed tagajärjed. „Venemaa sõja tagajärjel kannatavad kõik Ukrainast pärit teraviljast sõltuvate Aafrika riikide majandused, aga ka need, kes peavad sõja tulemusena kiirelt kasvanud inflatsiooniga toime tulema,“ sõnas president Karis.

Kas Karis ei mõtle sellele, et “kõik Ukrainast pärit teraviljast sõltuvate Aafrika riikide majandused” võiksid ise oma maal põllumajandust nii palju tänapäevastada, et ei peaks sõltuma teraviljast, mida kasvatatakse teisel kontinendil? Angoola on Ukrainast kaks korda suurem, rahvast 33 miljonit, kodusõjast on möödas 20 aastat, rahvastik on noor – võiks ju ise teravilja lausa eksportida, kui oma põllumajanduse korda teeks.

Häbiväärne ongi see, et poliitiliste sõnumite puhul kasutatakse tausta, mis ei peaks selline olema – suur Aafrika kontinent pindalaga 30 370 000 km² ja rahvaarvuga 1,2 miljardit võiks ise maailma toita, kui nad kogu aeg ei sõdiks. Angoola väed on praegugi Kongo DV-s ja mitte rahuvalvajatena, vaid seetõttu, et seal tegutsevad ka Angoola opositsiooni relvarühmitused. Angoola on samas suur naftatootja ja Vikipeedia andmetel üks kiireimini kasvavaid majandusi maailmas.

Karise sõnum on justkui selline: lõpetame kiiresti sõja Ukrainas, et pidevalt ja aastakümneid sõdiv Aafrika saaks jälle odavat Ukraina teravilja. Sest täna sõdivate Aafrika riikide nimekiri on pikk: Kongo DV, Mosambiik, Sudaan, Lõuna-Sudaan, Somaalia, Etioopia, Tšaad, Mali, Niiger, Nigeeria, Burkina Faso, Kesk-Aafrika Vabariik, Liibüa, Kamerun, ülejäänutest enamikus tegutsevad kas piirkondlikud separatistid või islamistide geriljarühmitused, on võimul režiimid, kes suruvad rahvast jõuga maha või valitseb pidev poliitiline sisepinge. Pessimistid ütlevad, et hetkel on Aafrikas stabiilne ainult üks riik ja selleks Seišelli saared.

Presidendi poliitilised sõnumid ei tohiks olla nii mõistmatud. Venemaa agressioon Ukraina vastu on kuritegu, aga kui sellest sõjast sõltub terve kontinendi viljaga varustamine, on maailmas midagi väga valesti. Ja pole mõtet mingit kliimakriisi mängu tuua – kui mõnes Aafrika riigis käib sõda ja niisutussüsteeme keegi ei hoolda, ongi põud ja nälg taga.

Uued Uudised