Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

80 aastat tagasi: soomlased hoidsid ära Tallinna põhjaliku purustamise

-
09.03.2024
EKRE poliitikud mälestasid Punaarmee kuritegudes hukkunuid, sealhulgas viis mälestuspärja ka Anti Poolamets.
© UU

Täna meenutati Punaarmee kuritegelikku märtsipommitamist ja ka üht sündmust, mis ilmselt säästis Tallinna põhjalikust hävingust.

80 aastat tagasi, 9. märtsil kell 19.15 alustas Nõukogude lennuvägi Tallinna pommitamist. Kella nelja paiku hommikul jäi taas kõik vaikseks, kuid inimesed ei söandanud uut pausi eriti tõsiselt võtta – levisid kuuldused kolmanda laine tulekust. Seda siiski ei juhtunud.

Tagantjärele selgus, et kolmas laine oli punaarmee poolt kavandatud, kuid selle tõkestas soomlaste omaalgatus. Alles paar nädalat varem oli Helsingit rünnanud palju suurem punapommitajate armaada. Kuuldes Tallinna pommitamisest, otsustasid soomlased Helsingi eest kätte maksta ning saatsid oma lennukid pimeduses tagasi pöörduvate punalennukite sappa. Kui nood maandusid, et tankida ja pomme kolmandaks laineks peale võtta, ründasid neid ootamatult Soome lennukid, hävitades üle saja pommitaja koos kütusetsisternidega.

Ehk päästis see Tallinna vanalinna täielikust hävingust. (Lõik Tunne Kelami mälestustest) Pommitamiste tagajärjel hukkus ametlike teadete kohaselt 757 inimest (586 tsiviilisikut, 50 sõjaväelast ja 121 sõjavangi), 213 said raskeid ja 446 inimest kergeid haavu. Hävis 1549 ja sai kannatada 3350 hoonet, umbes 20 000 inimest jäi peavarjuta.