Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Tõlkes kaduma läinud: oma sõnadega Ukraina kohta soovis paavst relvarahu ja läbirääkimisjulgust

-
11.03.2024
Rooma paavst soovib rahu
© Scanpix

Nii nagu paljudel juhtudel, viimati Donald Trumpi NATO kohta käinud teksti puhul, on ka Rooma paavsti sõnu meelevaldselt tõlgendatud ning sellega palju segadust tekitatud, iseäranis sellisel tundlikus teemal nagu sõda. Püha Tooli pressibüroo direktor Matteo Bruni täpsustas, mida „valge lipu“ kujundiga paljude kriitika alla sattunud paavst tegelikult ütles ja mõtles.

Bruni vastas ajakirjanikele paavst Franciscuse avalduste kohta Šveitsi telejaamale antud intervjuus, öeldes, et paavst võttis üle intervjueerija pakutud valge lipu kujutise, näitamaks, et ta pooldab vaenutegevuse lõpetamist ja julgustada läbirääkimistele, et saavutada vaherahu.

Paavsti lootus on leida diplomaatiline lahendus õiglase ja kestva rahu saavutamiseks.

Püha Tooli pressibüroo direktor Matteo Bruni vastas laupäeva õhtul ajakirjanike küsimustele raadio Télévision Suisse (RTS) intervjuu kohta, millest osa avaldati samal päeval. Paavst ütles, et ärge häbenege läbirääkimisi pidada, mitte seda, et Ukraina peaks tõstma valge lipu.

“Paavst,” täpsustas Bruni, “kasutab terminit „valge lipp“ ja vastab intervjueerija pakutud kujundile, mis näitab vaenutegevuse lõppemist, läbirääkimisjulgusega saavutatud vaherahu kaudu. Rääkides teistest konfliktiolukordadest ütles paavst selgelt: “Läbirääkimised ei ole kunagi alistumine.”

Intervjuus küsis intervjueerija Lorenzo Buccella paavstilt: „Ukrainas nõuavad mõned alistumise märgiks valget lippu. Kuid teised ütlevad, et see seadustaks tugevama poole. Mida te ütlete?“

Paavst Franciscus vastas: „See on üks tõlgendus. Aga ma usun, et tugevam on see, kes näeb olukorda, kes mõtleb rahvale, kellel on nn valge lipu julgust läbi rääkida. Ja täna on läbirääkimised võimalikud rahvusvaheliste jõudude abiga. Sõna “läbirääkimisi pidama” on julge sõna. Kui näed, et oled lüüa saanud, et asjad ei lähe hästi, on vaja läbirääkimisjulgust. Teil võib olla häbi, kuid mitme surmaga see lõpeb? Pidage läbirääkimisi õigeaegselt; otsige mõni riik, kes saaks vahendada. Tänapäeval on näiteks Ukraina sõjas palju neid, kes tahavad vahendada. Türgi on end selleks pakkunud. Ja teised. Ärge häbenege läbirääkimisi pidada, enne kui asjad hullemaks lähevad.“

Rooma paavsti avaldust „Ukraina valge lipu“ kohta tabas kriitika- ja meemisadu.
„Meie lipp on kollane ja sinine. See on lipp, mille all me elame, sureme ja võidame. Me ei heiska kunagi mingeid teisi lippe,“ teatas Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba eile sotsiaalmeedias, vahendab Guardian.

 

 

Allikas: 

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2024-03/pope-francis-ukraine-interview-rts-holy-see-response.html