Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas Riigikogus: Eesti peretoetused on üle mõistuse suured

-
11.03.2024
“Eesti suurpered elavad üle mõistuse jõukalt, vaja ongi kärpida!”
© UU

Kolmapäeval vastas peaminister Kaja Kallas Riigikogus arupärimistele ning järjekordselt valetades mässis ta ennast põhjalikult sisse, ja nagu ikka, mõnitas peaminister suurperesid.

Anastassia Kovalenko-Kõlvart küsis: “Kui meil eelmisel nädalal oli ka siin arutelu ja üks küsimustest oli pangamaksu, liigkasumi kohta, siis selle kohta te ütlesite, et seda ei tohiks kehtestada tulenevalt õiguskindluse printsiibist.  Aga mida saab öelda lasterikaste perede kohta, kellel enne valimisi te toetusi tõstsite, pärast valimisi te need toetused võtsite ära? Nüüd meil tulevad veel erinevad maksutõusud ja veel ka automaks peale. Miks see õiguskindluse põhimõte ei kehti lasterikastele peredele? Ometigi, nagu te ise ka viitasite, tsiteerisite, meie põhiseaduse § 28 ütleb, et lasterikkad pered on meie riigi erilise hoole all.”

Kaja Kallas vassis põhjalikult: “Palun ärge esitage valeväiteid, me ei võtnud mingeid toetusi ära. Tõsi on see, et  me tõstsime toetusi ja kui me võrdleme 2022 ja 2024, siis see toetus on endiselt suurem, kui ta oli varasemalt. Jah, me vähendasime seda toetust, sest need toetused olid üle mõistuse suured selle jaoks. /…/  Kui vaadata teisi riike, siis Eesti lastetoetused, peretoetused on kõige heldemad Euroopas ja me lihtsalt selles riigieelarve olukorras ei suuda seda sellisel määral pakkuda. Peaksid need toetused olema tegelikult suunatud neile, kes neid päriselt vajavad, mitte kõigile. Kõik suurelapselised pered ei ole hädas.”

Selle peale nentis EKRE saadik Rene Kokk: “Te räägite ühes hetkes, kuidas on oluline, et Eesti pered oleksid hoitud ja oleks turvatunne, ja siis ütlete teises vastuses, kuidas Eestis on üle mõistuse suured peretoetused. Te rõhutate: üle mõistuse suured peretoetused on Eestis! See oli see põhjus, miks te siiski vähendasite peretoetusi kõige esimese eelnõuna teie uuel valitsusel. Ja rääkides inimestega, kes Eestist ära lähevad massiliselt, siis nad ütlevad, et nad on väsinud sellest, et on üks lõpmatu reformine, kogu aeg mingi reform ajab reformi taga, ja enam ei suuda. Lihtsalt sellepärast vahetatakse riiki, et saaks kuskil stabiilselt elada, saaks teha tööd, kasvatada lapsi, ilma et sind üllatatakse kogu aeg mingisuguste uute maksudega, nagu automaksud, magusamaksud, pensionäride maksustamine, mida lubati algul teistmoodi käsitleda.”

Ka saadik Varro Vooglaid täpsustas: “Te ütlesite, et kelleltki ei võetud midagi ära. No muidugi võeti. Kui enne oli seitsme ja enama lapsega pere toetus 850 eurot ja kolme ja enama lapsega pere toetus 650 eurot, siis nüüd saavad mõlemad 200 eurot vähem. Võeti ju 200 eurot konkreetselt ära igakuisest toetusest. Ei ole mõtet valetada siin avalikkusele.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid