Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Selline peaminister on riigil: Kaja Kallas tunnistas Riigikogus, et ei tea Vene-äri jätkumisest midagi ja see teda isegi ei huvita

-
12.03.2024
“Olen valmis teile valetama!”
© UU

Esmaspäeval päriti peaminister Kaja Kallaselt aru selle kohta, miks jätkub äri Venemaaga läbi Eesti ja nagu valitsusjuht ei teadnud väidetavalt oma abikaasa tegevusest, ei tea ta üldse midagi reaalselt toimuvast, kuigi väitis, et tõstatavat sanktsioonide teema üles igal Euroopa Ülemkogul. Ehk teebki ta seda, aga äri Venemaa suunal läbi Eesti ja Eestist jätkub, seega kargab Kaja Kallas tühjalt ja tema käpardlik tegevus ainult soosib Putini sõjamasina edenemist.

EKRE fraktsiooni saadik Helle-Moonika Helme küsis peaministrilt: “Te olete öelnud ja korduvalt nüüd ka viimasel ajal igal pool, et kaubaveod ja igasugune äri Venemaa suunal peaks lõppema. Minevik minevikuks, jäägu see sinna, ja mis on, jäägu teie südametunnistusele, aga tuleme tänasesse päeva.

Meil on riigiasutus ja see on töötukassa, mul on siit väljavõte töötukassa lehelt veebruari lõpust ehk siis  enam-vähem nädal aega tagasi, kus on avaldatud tööpakkumine veoautojuhile ja nõuded kandidaadile veoautojuht, ja tööülesanded on sõnaselges eesti keeles kirjas: kaubavedu, Venemaa suund. Ja omalt poolt nad lubavad siis sõbralikku kollektiivi, kõrget tulu, stabiilset tööd, stabiilne töö Venemaa suunal. Samas teie ütlete, et riigi poliitikad peaks olema täiesti risti vastupidised.”

Peaminister näitas üles täielikku ükskõiksust sellise info vastu. “Töötukassa vahendab erinevaid tööpakkumisi, mina neid tööpakkumisi ei tea, ei loe. Aga meil on tegevus, mis on õiguslikult keelatud ehk sanktsioneeritud, ja meil on tegevus, mis on moraalselt taunitav. Ja sellised asjad on moraalselt taunitavad, aga need ei ole keelatud. Selles mõttes saab muidugi küsida pigem nende ettevõtete käest, kes neid suundi või tegevusi endiselt toimetavad.”

Seega küsitagu ettevõtetelt, Eesti Vabariigi peaministrit teema ei huvita.

Jätkas Evelin Poolamets: “25. veebruaril käesoleval aastal avaldas Äripäev uurimuse, et vaatamata sanktsioonidele on jätkatud Venemaalt puidutoodete ostmist. Kui varem liikus kaup Venemaalt otse ettevõtte tehasesse Maardus, siis nüüd jõuab see Eestisse Usbekistani kaudu. Kas te tunnistate, et peaministrina ei ole te võimeline peatama Eesti ja Venemaa vahel toimuvat sanktsioonidealust kaubavahetust?”

Kaja Kallas vastas: “Kui tohib, siis ma võtan oma materjalid. Puidu kohta on meil täitsa eraldi materjalid. Näete, ma alati tahan teie küsimustele vastata. Ma saan aru, et teile need vastused ei meeldi, aga ma tõesti omast arust püüan. Selles mõttes puidusektor on meil olnud tõesti see, kes üllatavalt palju on olnud Venemaaga seotud.” Edasi rääkis peaminister ainult puidumahtude vähenemisest, hoidudes rääkimast sellest, et seda äri ei tohiks toimuda.

Martin Helme:  “On saanud üsna üheselt selgeks, et mitte midagi, mida Kaja Kallas räägib, ei saa tõsiselt võtta, sest kohe, kui sa hakkad kuskilt fakte kontrollima, tuleb välja, et kas eksiti tohutute suurusjärkudega või lihtsalt tuimalt valetati. Nii et andke andeks, kui me ei saa võtta tõsiselt midagi, mida meile räägitakse ei teie ega teie tentsikute poolt. Aga ma natuke tahaksin pilti laiemaks tõmmata. Ukraina sõda on üle kahe aasta käinud, sanktsioonidest on palju juttu olnud, neid erinevaid pakette toodetakse kogu aeg juurde. Eesti erinevad statistikad näitavad seda, et jah, mingisugustes valdkondades on justkui äri kokku pakitud, aga teisest küljest kuskil mujal valdkondades on plahvatuslikult kasvanud transiidiäri näiteks Eestis. Ma küsiksin, et mis see hinnang on. Kas see sanktsioonipoliitika, mida Euroopa Liit ja Eesti ajab, teie meelest on oma eesmärgid täitnud või ei ole?”

Kaja Kallas: “Sõda ju käib, eesmärgid ei ole täidetud.”

Mart Helme: “See eelmisele küsimusele vastus oli muidugi äärmiselt ammendav: sõda käib. Sõda käib! Aga äri käib ka ju. Alles oli uudis, kuidas Sillamäe kaudu veeti Venemaale tohutu kogus mangaani, mis on väga vajalik Venemaale sõja pidamiseks. Ma tean, siin meie puidutöösturite kaudu, et Kasahstanist – kujutate ette, Kasahstanist! – tuleb Eestisse suurte koguste kaupa palki, puitu, mis on loomulikult Siberist Venemaalt pärit. Äri käib. Ja äri käib juba kaks aastat. Kaks aastat on ka sanktsioonid kehtinud. Te ütlete, et moraalne ja juriidiline – moraalses plaanis ei ole te mingit hinnangut andnud oma koalitsioonipartneritele, keda on rahastatud oligarhide rahast Ossinovski vanema kaudu. Kuidas selle asjaga ikkagi on? Täpselt nii, nagu Martin küsis: kas sanktsioonid on oma eesmärgi täitnud? Kas moraalses plaanis teie valitsuspartnerite finantseerimine on hukkamõistetav või mitte?”

Anti Poolamets: “Euroopa Liit on keelanud ju ometigi terase ja rauatoodete toomise Venemaalt, aga ei, mõned teenivad iga sõja ajal. Me teame ajaloost selliseid mehi, kes börsil rikastusid, jõudes õigel ajal aktsiakursse mõjutada. On ka täna selliseid mehi. Oleg Ossinovski on klassikaline näide. Ta teenib vereraha mõlema poole pealt igal ajal ja irvitab meile näkku. Ja tal ei ole häbi toetada erakondi. Kolm koalitsioonierakonda, nad on kõik Vene äriga seotud. Kaks koalitsioonierakonda said raha, üks 50 000, teine 35 000. Oleg Ossinovski, kes jultunult naerab Eesti ajakirjanikele näkku ja ütleb, et ma panin oma äri kinni. Andes ta siis kerge liigutusega oma õele, aga enne seda toimus ka äri. Siis oli äri tema käsutuses.

Nii et me oleme kahjuks oma eetilise kompassiga puru. EKRE valijatel on eetiline kompass paigas, 99% tahavad, et Kaja Kallas tagasi astuks. Midagi on viltu Reformierakonna valijate eetilise kompassiga, kellest viimase uuringu järgi 84% arvab, et Kaja Kallas võiks jätkata. Ma loen sellest välja, et vereäri on neile moraalne, see ei ole probleem. Kui see ei ole põhjus tagasiastumiseks, mis siis üldse on põhjus tagasiastumiseks?”

Allikas: Riigikogu stenogrammid