Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kahtlustuse kohaselt kavatseb Bideni administratsioon kõrvaldada Iisraeli rahvusliku valitsuse nn värvilise revolutsiooni abil

-
12.03.2024
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
© Scanpix

USA luureametid väidavad oma iga-aastases ohuhinnangu raportis, et Iisraelis on oodata suuri proteste president Bideni Lähis-Ida poliitikat takistava Benjamin Netanyahu valitsuse vastu. Raportis esitatud väide avaldati nädala alguses nii Wall Street Journalis kui ka New York Timesis ja arvatakse, et tegemist on koordineeritud lekkega.

Raportis öeldakse, et Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on avalikult väljendanud vastuseisu sõjajärgsetele diplomaatilistele läbirääkimistele Palestiina Rahvusliku Omavalitsusega (PA), et leida kompromiss territoriaalküsimustes. Lisaks väidab ohuhinnang, et Netanyahu on kaotamas oma positsiooni juhina ja ohus võib olla ka tema „paremäärmuslike ning ultraortodokssete parteide koalitsioon, mis on hoidnud Palestiina ja julgeolekuküsimuste suunal karmi joont“. Raporti sõnul on usaldamatus Netanyahu suhtes süvenemas ja „oodata on laialdasi proteste, millega nõutakse tema [Netanyahu] tagasi astumist ja uusi valimisi“. Leitakse, et „võimalik on teistsuguse, mõõdukama valitsuse loomine“.

Netanyahu ja tema praegune valitsus astus ametisse 2022. aasta novembris ja loodud paremkoalitsioon sai valimistel väga suure toetuse. Netanyahu populaarsus vähenes justiitsreformi vastaste üleriigiliste protestide käigus ja 7. oktoobri Hamasi terrorirünnaku järgselt, kuid viimased arvamusküsitlused näitavad, et rahva toetus Netanyahule on taas suurenenud, kuna ta on tegutsenud edukalt – ja rahvusvahelisele survele mitte alludes – Hamasi vastu.

Veelgi olulisem on aga see, et koalitsiooni moodustava kolme parempoolse partei vahel ei paista olevat mingeid erimeelsusi. Mõned opositsiooniparteid on küll teinud üleskutseid erakorraliste valimiste väljakuulutamiseks, kuid Netanyahul on õnnestunud need ettepanekud edukalt tõrjuda. Järgmised üldvalimised Iisraelis peaksid toimuma 2026. aastal.

Netanyahu on suutnud seista vastu ka USA survele nõustuda Iraani tuumaleppega ja Palestiina riigi loomisega. Netanyahu sõnul kujutaks selline asjade käik väärtuslikku kingitust Hamasile. Lisaks ei ole Netanyahu allunud USA nõudmisele taganeda Iraani poolt toetatud Hezbollah rünnakute tõttu oma positsioonidelt riigi põhjapiiril. Nüüd on siis avalikkuseni lekkinud vihjed, et Bideni administratsioon otsib Iisraelis isikuid, kelle abil kukutada Netanyahu koalitsioon.

Mitmed analüütikud on juba mõnda aega kahtlustanud Bideni administratsiooni plaanis võtta Netanyahu valitsus maha nn värvilise revolutsiooni abil. Üks peamisi oponente Netanyahu justiitsreformile oli USA välisministeeriumi poolt rahastatud organisatsioon ning protestide peakorraldajaks peetakse avalikult Iisraeli opositsiooni ja proteste toetanud toonast USA suursaadikut Tom Nidest. Lisaks keeldus Biden kuude kaupa Netanyahuga kohtumast.

Arvamusküsitluste kohaselt toetab enamus Iisraeli valijatest siiski Netanyahu positsioone, s.t on vastu Palestiina riigi loomisele. Lisaks toetatakse sõja jätkamist kuni Hamasi täieliku alistamiseni ning ollakse valmis võimalikuks sõjaks Liibanoni Hezbollah terroristidega. Aga ka enamus ameeriklastest toetab arvamusküsitluste järgi Netanyahu poliitikat ja on vastu Bideni omale, mis püüab pigem otsida kompromissi terroristidega ja rahustada Ameerika vasakpoolseid ja moslemitest valijaid.

Allikas: Breitbart News