Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Anti Poolamets: “Kahju, et me oleme langenud banaanivabariikide tasemele“

-
12.03.2024
Laadime sisu...

Riigikogu liige Anti Poolamets ütles parlamendis peetud arutelul Venemaa sanktsioonide üle, et Vladimir Putin ehitas oma lootused invasioonile üles sellele, et küll lääs jälle varsti alustab äri, nii nagu tavaliselt.

Poolamets: „Ta oli seda kogenud ju aastast 2014. Krimm vallutati umbes nii nagu Balti riigid, ilma püssipauguta. Aga äri läks edasi. Me räägime väga vähe 2014. aastast. Igasugune äri pärast seda oleks pidanud olema keelumärgi all, hoiatusmärgi all. Eks me vaatame, kui palju lääs siis teenis veel sõja algusest alates, siis need numbrid on vapustavad. Euroopa Liidu liikmesriigid ostsid sõja algusest tänaseni gaasi ja naftat 189 miljardi eest. Ja Venemaa kokku on teeninud 618 miljardit. Loomulikult on see üüratu raha, et seda sadistlikku sõda üleval pidada. Aga ka meie oleme ju sellest võtnud inetult või paljud ettevõtjad on võtnud sellest inetult oma vereraha.

Me peame alustama ikkagi kõige markantsemast juhtumist. Ka peaministri abikaasa sai oma vereraha. Mul on hea meel, et te [Kaja Kallas] deklareerisite, et teie perel enam Venemaa äri ei ole. Ja just lugesin ajakirjandusest. kus te ütlesite oma abikaasa kohta: “Muidugi ta põeb seda, kogu aeg põeb.” Teie tsitaat. Jah, minu arvates on teie abikaasal põhjust põdeda, kõigil, kes pärast 2014. aastat jätkasid või alustasid Vene äri ehk vereäri. Nii et teie abikaasa äriidee sealt kõvasti matti võtta ja teenida, Krimmi vallutanud riigilt, jõhkrat Donbassi sõda pidevalt riigilt, on häbiväärne. Ja teie ei suutnud abikaasale selgeks teha, et Ukrainas käis sõda alates 2014, mitte täiemahulise invasiooni algusest, ja andsite veel laenu ka peale. Kui see ei ole piisav argument meie rahvusvahelise maine päästmiseks tagasiastumiseks, siis mis üldse on argument?

Aga on muidugi üks teema, milles ma teiega nõustun. Miks Oleg Ossinovski superäri, 770 miljonit eurot, Putini ühe ustavama oligarhiga, miks see teema laualt maha kukub? Miks ainult teie peaksite tagasi astuma? Teil on õigus, tagasi peaks astuma kogu teie valitsus. Sest ta on nagu Šveitsi juust, auklik igast, igast küljest.

Ma saan aru nüüd, milleks oli vaja Prigožini skandaali. Selleks, et teie valitsuserakonnad ja teie ise oleksite saanud vaikimisi neli aastat Vene äri ajada. Kõik see on meile nüüd näkku lennanud, kogu see alasti tõde. Aga noh, millal viimati siis tagasi astuti? EKRE ministrid astusid viimati tagasi. Nüüd ei ole see enam kombeks.

Euroopa Liit on keelanud ju ometigi terase ja rauatoodete toomise Venemaalt, aga ei, mõned teenivad iga sõja ajal. Me teame ajaloost selliseid mehi, kes börsil rikastusid, jõudes õigel ajal aktsiakursse mõjutada. On ka täna selliseid mehi. Oleg Ossinovski on klassikaline näide. Ta teenib vereraha mõlema poole pealt igal ajal ja irvitab meile näkku. Ja tal ei ole häbi toetada erakondi. Kolm koalitsioonierakonda, nad on kõik Vene äriga seotud. Kaks koalitsioonierakonda said raha, üks 50 000, teine 35 000. Oleg Ossinovski, kes jultunult naerab Eesti ajakirjanikele näkku ja ütleb, et ma panin oma äri kinni. Andes ta siis kerge liigutusega oma õele, aga enne seda toimus ka äri. Siis oli äri tema käsutuses.

Nii et me oleme kahjuks oma eetilise kompassiga puru. EKRE valijatel on eetiline kompass paigas, 99% tahavad, et Kaja Kallas tagasi astuks. Midagi on viltu Reformierakonna valijate eetilise kompassiga, kellest viimase uuringu järgi 84% arvab, et Kaja Kallas võiks jätkata. Ma loen sellest välja, et vereäri on neile moraalne, see ei ole probleem. Kui see ei ole põhjus tagasiastumiseks, mis siis üldse on põhjus tagasiastumiseks?

Nii et Veronika Ossinovskaja ja Oleg Ossinovski on kaks suurt sanktsioonidest mööda hiilivat elevanti meie tubades. Paraku ka mees, kes oli kahes riigis kohtu all, korrumpeerides kahte riiki korraga. Hirmus. Ja nad on meie juhtiverakondade rahastajad. Sellised riigiehituslikud moodustised või selline mentaliteet valitseb teatavasti Aafrika riikides, et keegi ei liigutagi selle peale, kui mõni teemandikaevandus tühjaks tehakse või vereäri aetakse. Kahju, et me oleme langenud banaanivabariikide tasemele.“