Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme Kaja Kallasele: “Teie ülesanne ongi luua rohkem võimalusi, kui te eest leidsite, mitte tänitada!”

-
12.03.2024
Mart Helme

Riigikogu EKRE fraktsiooni aseesimees Mart Helme pöördus eile parlamendi istungitesaalis peaminister Kaja Kallase poole sõnadega, et peaminister oma sfäärilistest kõrgustest suvatseks laskuda alla riigikogu saali ja pöörata tähelepanu sellele, mida rahvasaadikud räägivad.

Mart Helme: „Nagu näete, üleskutsed kukuvad kivisele pinnale. Riigi juhtimine on nii tähtis. Enam-vähem sama tähtis ilmselt nagu sellel vennal, kes lennukist maha võeti, kes nagu karikatuur ütleb, et mis see lennuk, köki-möki, riiki olen juhtinud ju! See on suhtumine. See on inetu, alavääristav, põlastav suhtumine, mis iga kord, kui me selle daamiga kokku puutume, meile vastu vaatab. Aga no mis teha, eks igaüks oma saatust väärt on.

Mida ma tahan rääkida? Ma tahan rääkida seda, et kui meil on kliimaeesmärgid, valitsusel, siis meil võiks ja peaks olema ka demograafilise olukorra parandamise eesmärgid ja seda valitsuse ja riigi tasandil. Nagu me küsimustest ja vastustest väga selgelt teada saime, niisuguseid eesmärke sellel valitsusel ei ole. Selle asemel saime näägutada, nagu meie oleksime nõudnud, et valitsus kehtestaks mingisugusel lastekvoodi naise kohta. Ei, Varro Vooglaid ei nõudnud midagi taolist. Ta tahtis just nimelt teada, kas valitsusel on mingi programm ja mingid eesmärgid, mis ütleksid, kui palju oleks normaalne keskmine laste hulk naise kohta, et meie demograafiline olukord ei oleks jätkuvalt halb ja perspektiivis, sõna otseses mõttes, katastroofiline.

Ei, sellele me vastust ei saanud. Saime ironiseerimist, nina peale viskamist, halvustamist ja alavääristamist, nagu me Kaja Kallase puhul siin alalõpmata saame.

Ja ausalt öeldes, ma ei arva, et ma pean olema siin kuidagi, nagu meil räägitakse, hea lastetoaga. Ei, ma ei pea olema hea lastetoaga, sest vastu ei olda hea lastetoaga. Meisse suhtutakse täpselt niimoodi, et te võite siin rääkida, mida te tahate, meile ei lähe see korda, me tegeleme sellega-teisega.

Millega te tegelete? Sõja õhutamisega tegelete praegu! Sõja õhutamisega sõna otseses mõttes, sõja õhutamisega, inimeste hirmutamisega. Kas te suhtlete noorte inimestega? Kas te teate, kui katki nad on, kasutades ühe eelmise presidendi sõnu? Kui katki nad on kogu selle rohepöördega, kogu selle kliimakatastroofi jutlustamisega, kogu selle sõja õhutamisega, kogu selle hirmutamisega? Loomulikult, kui nad on katki, siis ütlevad noored tüdrukud ja noored naised, et ma ei taha lapsi siia, sest ma ei tea, mis maailmas nad elama hakkavad. Teie ülesanne valitsuses, kullakesed, on vastupidi, positiivse energia loomine, positiivse ühiskondliku suhtumise loomine perekonda, naistesse, lastesse, rahvuse kasvu. Seda me siin ei näe.

Ja vastustest me kuskilt ei saanud välja lugeda, et niisugused mõtted või niisugused eesmärgid praegusel valitsusel oleks. Neid lihtsalt ei ole. Selle asemel saame me teada, et aga mis tähtsust sel on, mis keelt kõnelevad orjad, mis tähtsust sel on, kust maalt on pärit need orjad, peaasi, et nad teevad tööd, peaasi, et nad on maksumaksjad, sest meie elame ju maksudest. Valitsusel ei ole ju muud raha kui ainult see, mis maksumaksjalt saadakse.

Siin ma tahaksin muidugi ajaloolasena natukene tagasi minna varasematesse aegadesse, kus oli riigimehi, kes ütlesid, konkreetselt, see riigimees oli Francis Bacon, Suurbritannia lord, kantsler, kes ütles, et tark mees oskab luua rohkem võimalusi, kui ta eest leiab. Vaat, pange see endale kõrva taha!

Teie ülesanne on luua rohkem võimalusi, kui te eest leidsite, mitte tänitada, et teile on jäetud väga halvad eeldused ja võimalused. Näe, kujutad sa ette, raiskasid ära raha, me pidime kriisidele vastu minema ilma reservideta. Siis tuleb need uued reservid luua, tuleb leida võimalused, tuleb majandust kasvatada, aga mitte majandust maksudega tappa. Mitte ükski majandus ei ole maksudega kasvama hakanud, mitte ükski majandus, mitte kunagi.

Maksude koha pealt ma võin teile head nõu anda. 19. sajandil, 18. sajandil samuti, Suurbritannias näiteks korstnamaks kehtestati, tapeedimaks kehtestati, klaasimaks kehtestati, igasuguseid makse on. Peeter Suur kehtestas, nagu me teame, habememaksu. Reservi on, sest et ega teil ju muud raha ei ole kui see, mida te maksumaksjalt korjati. Aga see on vale poliitika ja see poliitika tapab ka meie demograafiat ja see poliitika tapab meie inimeste usku sellesse riiki ja sellesse, et selles riigis on võimalik nendel lastel tulevikus stabiilselt, rahulikult, turvaliselt ja heaolus elada. Tapab nende usu sellesse. Ja sellest ka see, et meil on kehva iibeseis.

Ja põhjendada siin muidugi seda, et mujal on ka. On muidugi mujal ka, ainult et mujal elavad inimesed paremini. Soomes elavad kindlasti paremini, Rootsis elavad kindlasti paremini, Saksamaal elavad kindlasti paremini. Miks te sellest ei räägi? Kui te räägite, et mujal on ka kehvad iibelood, siis rääkige sellest, et mujal on jälle teistpidi majanduslikult palju paremad lood. Niisugused demagoogilised …

Olete ju kindlasti ka ülikoolis loogikat õppinud? Loogikas on võimalik selliseid igasuguseid paradoksaalseid võrdlusi tuua, mis tegelikult ei anna õiget pilti reaalsusest. Need niisugused demagoogilised võtted ei vii meid mitte kuskile.

Teie ülesanne valitsuse juhina on seista hea selle eest, et meil oleks ühiskondlik atmosfäär, mis soosib noori naisi, soosib perekondi, soosib lapsi. Aga teie suhtute sellesse põlastavalt, üleolevalt, halvustavalt. Ja sellest on väga kahju.”

 

Mart Helme, Riigikogu liige (EKRE)