Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE tegi ettepaneku langetada kõvasti toiduainete ja ravimite käibemaksu, aga röövlikoalitsioonile see ei meeldinud

-
13.03.2024
EKRE eelnõu andnuks Eesti inimestele odavama toidukorvi ja kättesaadavamad ravimid.
© UU

EKRE esitas kolmapäeval eelnõu “Ettepaneku tegemine Vabariigi Valitsusele toiduainete ja ravimite käibemaksu langetamiseks 5-le protsendile”, kuid kuna see takistanuks võimuliidu suuremastaabilist raharöövi otse inimeste taskutest, hääletasid võimusaadikud väärt eelnõu maha.

Martin Helme selgitas eelnõu tausta: “Meil on ettepanek Vabariigi Valitsusele langetada toiduainete ja ravimite käibemaksu 5%-le praeguselt 22-lt. Ja põhjus on väga selge ju. Eesti on viimase mõne aasta jooksul läbi teinud rekordilise inflatsiooni. Ka ränk intressitõus on olnud ja selle tagajärjel kerkivad kodulaenumaksed, toimuvad koondamised, pankrotistuvad ettevõtted.

Toit ja ravimid moodustavad Eesti leibkondade eelarvest suurima osa. Ja arvestades äsjast käibemaksu tõusu, peab riik kujunenud olukorras tegelikult ikkagi inimestele appi tulema. Enamus toiduainete, näiteks leiva, liha, kala, piimatoodete, köögiviljade hinnad on aastaga kallinenud 40% või enamgi veel. Hinnavõrdlused ütlevad, et võrreldes eelmise aastaga on kallinenud kõik toidukaubad. Pankadelt tulevate andmete kohaselt on inimesed sunnitud kulutama oma sääste igapäevaste kulude katmiseks ja kaubandustöötajate sõnul on märkimisväärselt kasvanud poevarguste hulk.

Samas on Eesti üks neljast Euroopa Liidu liikmesriigist, kus ei rakendata toiduainetele käibemaksu soodusmäära ega ravimite käibemaksule samuti, ehkki samal ajal on viimastel aastatel näiteks Kreeka, Island, Tšehhi ja Sloveenia just selliseid käibemaksu soodusmäärasid kehtestanud ja väga paljudes teistes riikides on need juba varasemast ajast.

Eesti on endiselt kahjuks üks vähestest Euroopa riikidest, kus rahva toidukorvi pealt sellises mahus käibemaksu võetakse, ja meie hinnangul tuleks see olukord lõpetada. Eesti inimestele tuleks hinnatõusu ajal appi tulla ja toiduainete ja ravimite käibemaksu langetada 5%-le.

Arvestades ka seda, et inflatsioon tegelikult ei ole lõppenud, on see meie arvates väga vajalik otsus. Lühidalt küsimus sellest, kas me oleks võinud teha ka käibemaksuseaduse muudatuse eelnõu, vastus on lihtne: oleme neid ka teinud terve hulga ja nüüd me teeme ettepaneku Vabariigi Valitsusele.”

EKRE fraktsiooni saadik Varro Vooglaid küsis üle: “Ma olen korduvalt kuulnud, kuidas rahandusminister ja peaminister räägivad sellest, et ei ole mõtet toiduainete käibemaksu langetada, kuna ahned ettevõtjad tõstavad hindu selle võrra, topivad selle raha hoopis enda tasku, mis muidu tuleks maksudena riigile. Esiteks, kas te peate sellist asjade käiku tõenäoliseks?”

Martin Helme vastas nii: “Jah, selline on esimene vabandus kohe varnast võtta. Mida saab vastuseks öelda, on see, et kui me tegime valitsuses olles aktsiisilangetust nii alkoholile kui kütusele, siis täpselt selle jutuga meid rünnati. Needsamad maksutõstjad ründasid, et ei ole mõtet teha, nuumate kaupmehi ainult, hind ei muutu ja tegelikult riigil lihtsalt jääb raha saamata. Kumbki argument ei vastanud tõele. Läksid hinnad alla! Ma tuletan meelde, kui EKRE oli valitsuses, oli diisli hind 99 senti. Nii, vaatame praegu, palju posti otsas hind on! Ja sama oli alkoholiga: tegelikult läks hind alla, konkreetselt, selgelt, tuntavalt läks hind alla.

Loomulikult ei juhtunud see lihtsalt niisama. Selle jaoks oli vaja pidada koosolekuid, kohtumisi turuosalistega, tootjatega, edasimüüjatega ja kellega veel, neile ikkagi veenvalt seletada, et maksulangetuse järel peavad hinnad langema. Ja see jõudis kohale. Loomulikult on valitsusel hoovad olemas, saab ilusti rääkida ja saab natuke rohkem pressida, meie neid hoobasid kasutasime ja täiesti selgelt sellest oli kasu. Maksulangetus tõi hinnalanguse, kõik nägid seda. Samal ajal ei vastanud tõele ka see jutt, et siis tekib riigieelarvesse tohutu suur auk ja ainult kasu saab kaupmees.”

Martin Helme lisas, et ravimite käibemaksu alandamisest oleks suur abi eakatele inimestele, kellel on kroonilised haigused ja ja sugugi mitte kõik nendest ravimitest ei ole retsepti peal, kulu on igal juhul suur, seda enam, et valitsus maksustas nüüd ka keskmise pensioni.

“Statistikaamet näitab, et ikkagi suhtelises vaesuses olevate inimeste ja absoluutses vaesuses olevate inimeste arv kasvab väga suure tempoga. Siia kõrvale veel igasugused muud näitajad, millest ka siin juttu oli, kuidas inimeste pangaarvetel olevad säästud vähenevad tegelikult rekordkiirusega, kuidas me näeme, et tööpuudus tegelikult ronib meil väga jonnakalt ja üsna kiiresti ülespoole, mis tähendab seda, et meil kusagil nelja kuu kuni poole aasta pärast on ka päris järsk sotsiaalne põnts tulemas. Sellises olukorras istuda, pöidlaid keerutada ja ajada mingisugust sellist elust võõrdunud kabinetikantseliiti Exceli tabelist ja eelarve tasakaalu ortodokssusest, mida nad ise tegelikult ju ei järgi niikuinii, on tegelikult vastutustundetu, kuritegelik,” lausus Martin Helme.

Allikas: Riigikogu stenogrammid