Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Koalitsioon kaalub riigikogus vaheaegade võtmise piiramist. Helme: “Me ei ela enam reeglitepõhises poliitikas”

-
14.03.2024
Riigikogu saal
© UU

Kuigi kohus on andnud koalitsioonile oma tahte läbisurumiseks parlamendis vabad käed teha, mida tahavad, sellest veel ei piisa, nüüd tahetakse piirata ka kodukorras ettenähtud 10-minutiliste vaheaegu võtmist riigikogu istungitel.

“Riigikohtu lahendis on ju öeldud, et obstruktsioon ei saa koalitsiooni ülemäära koormata,” sõnas ERR-ile rahanduskomisjoni esimees Annely Akkermann (Reformierakond), kelle hinnangul on muudatusettepanekute hääletamise eel võetavaid vaheaegu kuritarvitatud. Tema sõnul taluti vaheaegade võtmist siis, kui obstruktsioon tehti paaril ööl aastas.

EKRE fraktsiooni juht Martin Helme juhtis tähelepanu, et niimoodi talitades rikutaks selgelt riigikogu kodukorda. “Kui on öeldud, et igal fraktsioonil on õigus vaheaegu võtta ja siis riigikogu juhatus lihtsalt otsustab, et enam ei anna neid, kinnitab see üle seda, mida me oleme rääkinud juba mõnda aega, et me ei ela enam reeglitepõhises poliitikas,” sõna Helme.

Vaheaegade võtmist keelates võib riigikogu juhatus pakkuda ühe võimaliku vastuse ka küsimusele, mis saab edasi vaenukõne eelnõust.

Detsembris vaatas riigikogu õiguskomisjon läbi 500 vaenukõne seaduse eelnõule tehtud muudatusettepanekut. Ligi 400 puhul otsustas komisjon ühe hääletusega, et neid ei toetata. Siiski ei seotud neid ettepanekuid suurde saali saatmiseks kokku. See tähendab, et kui eelnõu nüüd teisele lugemisele läheks, peaks riigikogu hääletama iga ettepaneku üle eraldi.

Lisaks vaenukõnele on EKRE jaoks oluline mootorimaksu eelnõu vastuvõtmise takistamine.. Sellele eelnõule on opositsioonierakonnad kokku esitanud üle 800 muudatusettepaneku.

Annely Akkermann ütles, et ka neist saab suurema osa gruppidesse siduda.

Pärast niisugust grupeerimist võib suurde saali jõuda 30 kuni 60 muudatusettepanekute kimpu.

Helme usub, et automaksu eelnõu muudatusettepanekute seas on vähemalt 400 sellist, mille kokkuköitmine ei tohiks nõnda lihtne olla. Siiski pole ta kuigi optimistlik.

“Meil ju tegelikult ei ole ees pretsedenti. Me ei tea, mis see latt on, kus koalitsioon ütleb, et neid võib siduda kokku ja neid ei või,” rääkis Helme. “Aga elukogemus õpetab, et vastavalt sellele, mis neile parasjagu meeldib ja vajalik on, leiavad nad põhjenduse.”

Ta lisas: “Riigikohus on kolmel või neljal erineval korral öelnud, et tänane valitsus võib opositsioonile teha ükskõik mida. Nii, et riigikohtuga meil ei ole mõtet oma aega ega raha raisata. See ongi meie traagika praegu, et sellist parlamentaarset süsteemi, millest me oleme 30 aastat rääkinud, enam ei ole.“

 

Allikas: ERR