Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEOINTERVJUU | Mart Helme hakkab riigikogus vedama eesti kirjanduse toetusrühma

-
14.03.2024
Laadime sisu...

Tänasel emakeelepäeval moodustati riigikogus EKRE fraktsiooni algatusel eesti kirjanduse toetusrühm, mille eesmärgiks on eesti kirjanduse toetamine, kirjanike probleemide teadvustamine, emakeele- ja kirjandusõpetuse arendamine ning eesti kirjanduse rahvusvahelise tuntuse tõstmine.
Ühendusse kuuluvad 𝐌𝐚𝐫𝐭 𝐇𝐞𝐥𝐦𝐞, 𝐀𝐧𝐭𝐢 𝐏𝐨𝐨𝐥𝐚𝐦𝐞𝐭𝐬, 𝐋𝐞𝐨 𝐊𝐮𝐧𝐧𝐚𝐬, 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧 𝐇𝐞𝐥𝐦𝐞, 𝐉𝐚𝐚𝐤 𝐕𝐚𝐥𝐠𝐞, 𝐇𝐞𝐧𝐧 𝐏õ𝐥𝐥𝐮𝐚𝐚𝐬, 𝐇𝐞𝐥𝐥𝐞-𝐌𝐨𝐨𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐇𝐞𝐥𝐦𝐞, 𝐄𝐯𝐞𝐥𝐢𝐧 𝐏𝐨𝐨𝐥𝐚𝐦𝐞𝐭𝐬, 𝐑𝐞𝐧𝐞 𝐊𝐨𝐤𝐤 ja 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐉𝐮𝐟𝐞𝐫𝐞𝐯𝐚-𝐒𝐤𝐮𝐫𝐚𝐭𝐨𝐯𝐬𝐤𝐢.

Toetusrühma esimehe Mart Helme sõnul on Eesti identiteedi aluseks eesti keel. „Emakeelepäev peaks meil olema sõna otseses mõttes punasega kalendrisse kirjutatud. Samas näeme, et eesti keel on väga suure surve all – ühelt poolt inglise keel, teiselt poolt on kauplustes, tänaval väga palju vene keelt. Niisuguses olukorras me peame endalt küsima, kuidas me saame oma keelt säilitada ja hoida kultuurkeele tasemel. Köögikeelena võib eesti keel säilida veel sajandeid, aga kultuurkeel on see, mida hoiab, arendab ja rikastab kirjandus,“ ütles Helme.

„On vaja juhtida tähelepanu sellele, et eesti keel ei saa olla vaid köögis kõneldav kodukeel. Ta peab olema suurte keelte – vene, inglise, prantsuse ja saksa – kõrval võitlusvõimeline. Aga see tähendab, et meil on vaja kultuurset keelt, kirjanduslikku keelt, nii-öelda kõrgklassi keelt.“

Helme märkis, et toetusrühm saab korraldada üritusi kirjanike, kirjandusteadlaste ja luuletajatega. „Riigikogus on ka niisugune töövorm nagu olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelu (OTRK). On mõttekas, kui me vähemalt ühe OTRK pühendame eesti kirjandusele, kultuurkeelele, tema väljavaadetele ja arengule,“ ütles Helme.

„Võib-olla saame tekitada formaate, mille abil viia eesti keelt ka teistesse riikidesse, kus on Eesti instituudid või diplomaatilised esindused, ning luua kontakte ülikoolide esindajatega ja muude kultuuriringkondadega. Et visata sinna säde – eesti keel on põnev keel, tegelege temaga!“