Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valdo Helmelaid: Eesti hariduselus on kujunenud tingimused täiuslikuks tormiks

-
16.03.2024
VALDO HELMELAID
© Uued Uudised

Haridusministeeriumi võbelev positsioon ja vastuolulised sõnumid muudavad koolidega seotud otsuste tegemise omavalitsustele keeruliseks, ütles Tapa vallavalitsuse liige Valdo Helmelaid (EKRE) Lääne-Viru Uudistele.

Valdo Helmelaid oli Tapa vallavanem eelmise suurema haridusmuudatuse ajal, mil liideti Tapa linna koolid ning mindi üle eestikeelsele haridusele. Tänaseks on kujunenud tingimused tema sõnul täiuslikuks tormiks. „Vahest stabiilsemate olude juures ei oleks üle Eesti nii valulist reaktsiooni koolide teemal, kui otsustamise aeg ei saabuks majanduslanguse, idavedude, hinnatõusu, automaksu ja „eelarvetasakaal üle majanduskasvu“ kastmes,“ ütles ta. „Ei lisa usaldust ka see, et valdkonna ministri erakond on riigikogus skandaalse kelmusekahtlusega isiku häälte varal. Ühiskonna valulävi on ületatud ja ratsionaalsetele argumentidele on täna raske kohta leida.“

Helmelaidi sõnul ei tee kohalike omavalitsuste elu lihtsamaks haridus- ja teadusministeeriumi võbelev positsioon ja vastuolulised sõnumid – essmalt seatakse valju meediakäraga üles gümnaasiumiastme piirarv ja aasta, et teha paar päeva hiljem kaks sammu tagasi sedastades „me tuleme alles asjaolusid uurima kohtadele ja tahame lihtsalt teie plaane teada“.

Ta lisab, et iga vallavõim jõuab samade valikute ette, olenemata, kes on täna valitsuses ja kes opositsioonis. Kuidas saabki teisiti kui muutujad on valemis samad: vahemaad, õpilaste arv, kooliprogramm, õigusruum, ka riigi hariduspoliitika kogu oma tänases ebamäärasuses. „Piltlikult – kui saad kätte kastitäie õmblusmasina osi, siis neid kokku pannes tuleb ikka välja õmblusmasin, mitte jalgratas,“ näitlikustab ta.

Mis puutub Tapasse, siis tema sõnul korjab tänane opositsioon järgmisi valimisi silmas pidades populaarsuspunkte. „Kurb on see, et õpilased jäävad selle juures tahaplaanile. Haridust planeerides prevaleerib vanemate, ametnike, õpetajate arusaam ning vahest tundub, et koole peetakse ning kujundatakse nende eelistuste ja arusaamade, mitte õpilaste jaoks,“ nendib ta.

 

Loe lisaks: 

https://www.laanevirumaauudised.ee/uudised/2024/03/15/valdo-helmelaid-eesti-hariduselus-on-kujunenud-tingimused-taiuslikuks-tormiks