Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopa Liit võtab Eestilt suveräänsuse, asendades selle kõikvõimsa bürokraatiaga

-
17.03.2024
Superministeerium – siin elab bürokraatia.
© UU

Laulva revolutsiooni aegadel oli üks põhiteesidest otsustamise toomine Moskvast Tallinnasse ning vähemalt taasiseseisvusaja esimesel poolel räägiti ka bürokraatia olulisest piiramisest, mis võimaldanuks ka rahalist kokkuhoidu – aga nüüd on Eestist saanud süva- ja püsi(ametnike)riigi kurnav segu.

Võim on läinud Eestist Brüsselisse, kust tuleb riburada direktiive, käske, soovitusi ja valmis seadusi, seejuures tuleb nende täitmisest ka ette kanda ning kui elluviimisega pole hakkama saadud, siis järgnevad trahvid ja muud karistused. Kõik see teeb ettevõtluse väga keeruliseks.

Nüüd on Eestile kaela sadanud ka nn rohepööre, mis on eriti võigas, seal on tohutult kohustusi, mille täitmisest tuleb ette kanda. Eestis on endale loodud hirmuäratav monstrum nimega kliimaministeerium, kus on kümneid kummalise nimega ametiposte spetsialistidest nõunikeni, kes liigutavad miljoneid.

Kui praegune valitsus räägib midagi bürokraatia vähendamisest, siis ei maksa seda küll tõena võtta, ametnikkond aina kasvab ja Euroopa Liidu föderaliseerimisega saab ametnikkonnast Surematu Kaštšei.

Tegeliku olukorra kohta on ettevõtja Merlis Nõgene kirjutanud följetoni “Juhtkonna koosolek”, mis hämmastavalt hästi ja humoorikalt jutustab sellest, kuidas ettevõtjad bürokraatiaga maadlema peavad.

Üks katke sellest, kuidas firmal on infotehnoloogia uuringu andmed saatmata ning juba tuli meeldetuletus ja hoiatus sunniraha määramise eest.

Riina: See pole nii lihtne. Sa ei ole seda e-teenindust näinud. Sa ei saa aru. See ei ole nii, et ma teen üks-kaks ja valmis. eSTAT-i kasutusjuhend on 72 lehekülge PDF-i. See on paks nagu bakatöö. Siis on veel eraldi konkreetse “Küsimustiku käsiraamat”, “Küsimustiku juhend” ja “Kontrollide juhend”. Vaata, näiteks sotsiaalmaksu kontrolli juhend… Kui andmetes on viga, siis siin on kontrolli valem. Vaata minu ekraanilt.

Paul kergitab ennast ja näeb Riina ekraanilt: “KUI ({TOOT_ARV_K}>0), SIIS (BETWEEN(({A12001_K}*100/({A11001_2_K}+{A11003_K}+{A11004_K}+{A11005_K}+{A11006_7_K}+{MTI_005_K} +{MTI_004_K}+{A12003_K}+{A12005_K}+{A12006_K}+{A 12007_K})),27,39))”. Ta vajub vaikse sisemise raginaga oma kohale tagasi.

/…/ August: Vägivallaoht on ka eraldi peatükina olemas. Seal on valge keskealise karjuva mehe pilt ka juures, et kõik aru saaks.

Paul: Päriselt või?

August: Täiesti päriselt. Aga tervikuna on soolist tasakaalu siiski silmas peetud. Kiusamise juures on tagarääkijateks pandud irvitavate tüdrukute pilt.

Selline ongi olevik ja veel hullem tulevik. Eesti on sellel teel, mille kohta räägib lauluke: “Ja minu najal vaid seisab / see terve tsirkus koos / ma hoogsalt raamatuid köidan / areeni all büroos…”

Uued Uudised