Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaitseminister otsustas lõpetada represseeritutele tervisetoetuse andmise

-
18.03.2024
HANNO PEVKUR

Kaitseminister Hanno Pevkur (Reformierakond) otsustas, et edaspidi ei anna ministeerium raha represseeritutele 150-eurose tervisetoetuse jagamiseks, kuna iga-aastane 90 000-eurone väljaminek ei aita tema hinnangul riigikaitset tugevdada.

Kaitseministeeriumi asekantsleri Susan Lilleväli sõnul soovib ministeerium, et iga neile antud euro läheks kaitsevõime tõstmiseks. “Ja me saame seda teha läbi võimearenduste ja läbi nende inimeste, kes kaitsevõimesse igapäevaselt peavad panustama,” sõnas Lilleväli.

Sellest kantuna allkirjastas kaitseminister Hanno Pevkur käskkirja, mille järgi toetab ministeerium näiteks ajateenistuse populariseerimist, NATO tutvustamist, kaitseväe veteranide mälestamist ja relvastatud vastupanu kajastavate filmide loomist.

“Käesolevast aastast represseeritute toetamine ei kuulu enam nende toetuste hulka,” ütles Lilleväli. Jutt on 90 000 eurost aastas, mida Eesti represseeritute abistamise fond on 150-euroste tervisetoetuste kaupa inimestele edasi andnud.

Represseeritute abistamise fondi juhi Peep Varju sõnul on tervisetoetuse maksmise lõpetamine ebaseaduslik. “Oleme ühiselt koos kaitseministeeriumiga alates Eesti vabariigi taastamisest pannud käima Seli tervisekeskuse,” rääkis Varju. “Sellest tulenevalt ongi meil tähtajatu lepinguline suhe kaitseministeeriumiga, et kindel summa antakse kompensatsiooniks selle eest, et kaitseministeerium otsustas 2020. aastast muuta Seli tervisekeskus kinniseks, ainult kaitseväelastele mõeldud terviseasutuseks.”

Varju sõnul alustasid represseeritute ühingud tervisekeskuse loomist juba 1989. aastal. Raha saadi selleks peamiselt lääne partneritelt.

Eesti Memento liidu juhatuse esimees Arnold Aljaste ütles, et senisest enam oleks vaja just tegevustoetusi, mis vaatamata hindade kallinemisele juba palju aastaid paigal püsivad.

“Kõige rohkem vajava need inimesed võimalust käia koos ja teha ühiselt asju. See on see, mis meid elus ja hinges hoiab,” rääkis Aljaste. “Sest ausalt öeldes, ega nendest inimestest keegi teine aru ei saagi.”

 

Allikas: ERR