Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Itaalia võimupoliitikud süüdistavad Prantsusmaa presidenti sõja õhutamises isikliku poliitilise kasu eesmärgil

-
19.03.2024
Emmanuel Macron ja Antonio Tajani.
© Scanpix

Itaalia välisminister ja asepeaminister Antonio Tajani süüdistas Prantsusmaa presidenti Emmanuel Macroni sõja õhutamises isikliku poliitilise kasu eesmärgil ja hoiatas, et NATO vägede saatmine Ukrainasse vallandaks kolmanda maailmasõja.

Tajani sõnul on Itaalia seisukoht väga selge: ehkki Rooma jätkab Ukraina toetamist sõjas Venemaaga, seda nii rahaliselt kui ka relvaabiga, ei tähenda see, nagu oleks Itaalia Venemaaga sõjas ja seetõttu „ei ole ette nähtud mingit meie sõjaväe otsest sekkumist sellesse konflikti tankide, lennukite või meestega“. „Seda ei ole NATO-s kunagi arutatud ja meile jääb mõistmatuks, miks on praegu vaja ärgitada stsenaariumi, millel oleksid väga ohtlikud tagajärjed kolmanda maailmasõjani välja,“ hoiatas Tajani.

Ta lisas, et Itaalia eesmärk on saavutada rahu, mitte laiendada sõda. „Just sel põhjusel aitame Ukrainat, see on põhjus, miks Ukrainat ei jäeta üksi, et saavutada lõpp vaenutsemisele, ilma et üks riik okupeeriks teise. Aga sellel ei ole – ma rõhutan – mitte midagi pistmist meie otsese sekkumisega,“ rääkis Tajani ajalehele Corriere della Sera.

Tajani arvates tegeleb Macron poliitiliste pooside võtmisega, viidates tuure koguvale Euroopa Parlamendi valimiste kampaaniale. Macron, kes seisis möödunud aastal silmitsi lõputute meeleavalduste, streikide ja poliitilise kaosega, on jäämas suurelt alla Marine Le Peni ja Jordan Bardella juhitud Rahvusrindele, millele ennustatakse juunis suurimat häältesaaki Prantsusmaal. Selline valimistulemus kahjustas Macroni mainet nii kodumaal kui ka maailmas.

Ka Itaalia kaitseminister Guodo Crosetto kritiseeris Macroni väljaütlemisi ja sõnas intervjuus La Repubblicale, et lääne juhid peaksid „vältima kõmulisi deklaratsioone… nagu NATO vägede saatmine Ukrainasse“. Lisaks kritiseeris Crosetto nn Weimari kolmiku, Prantsusmaa, Saksamaa ja Poola liidrite hiljutist kohtumist Berliinis, kus otsustati suurendada relvatootmist, et varustada Ukrainat paremini. Tema sõnul peaks NATO vältima eraldi kohtumisi väikestes gruppides, sest „Euroopas on meid 27“ ja ühtne rinne ning ühine strateegia Venemaa vastu on oluline. „Meie eesmärk on taastada maailmakord, kus austatakse rahvusvahelist õigust ja kus keegi ei peaks kartma julmi rünnakuid ja vallutusi. Nii või teisiti, võin kinnitada, et Itaalia väed ei lähe mitte kunagi Ukrainasse,“ ütles Crosetto.

Hoolimata Itaalia ja varasemalt ka Saksamaa ning teiste Euroopa juhtide kriitikast kordas Macron oma mõtet vägede saatmisest Ukrainasse, öeldes, et ehkki tema ei plaani astuda esimest sammu, on siiski võimalik, et „mingil hetkel… tuleb meil Venemaa vägede alistamiseks viia läbi ka maaoperatsioone, ükskõik millised need siis ka poleks“.

Allikas: Breitbart News