Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE saadikud tõstasid infotunnis küsimuse sotside ja Eesti 200 annetusrahade kohta, mis võivad pärineda Vene oligarhi äridest

-
20.03.2024
Margus Tsahkna keerutab oma erakonna pattude osas nagu saab.
© UU

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis asendas peaministrit välisminister Margus Tsahkna, kellelt EKRE saadikud küsisid Oleg Ossinovskilt saadud annetusrahade kohta, arvestades, et too ajab äri Vene oligarhi Ališer Usmanoviga.

Anti Poolamets küsis: “Pidevalt tuleb uusi andmeid, kuidas Lääne firmad toetavad Vene sõjatööstust, näiteks tööpinkidega. Ilma ei oleks Venemaa võimeline suurt osa oma metallitööstuses loodavaid sõjatööstusseadmeid loomagi. Samal ajal muidugi tuletan meelde, et suurärimees Oleg Ossinovski on Eesti Ekspressi andmetel vormistanud Ukraina sõja ajal oma Venemaa raudteeärid lähisugulase Veronika Ossinovskaja nimele, kes toimetas seejärel Venemaalt välja tohutus koguses hämara oligarhi Ališer Usmanovi rauamaaki. Ja härra Oleg Ossinovski, on väga irooniliselt väljendanud ja ülbelt väljendanud selle kohta. Mul tekib tunne, et Eestis piisab nähvamisest, meie oligarhid nähvavad lihtsalt ja ütlevad, et mida te õiendate, ja ongi kogu teema kapis kinni. See üle 700 miljoni on kanditud raha ja tema nähvab ajakirjanikele. Milline jultumus! Aga kas sellel suunal siis ka midagi ette võetakse, et Ossinovski äri luubi alla võtta? Kõike ei pea alati tegema kohtu kaudu, vaid tehakse eeltöö ära ja uuritakse, kuidas ta on seda raha pööritanud, kas kõik vastab tõele ja et see võetaks avalikkuse ees tükkideks lahti. Ja muidugi ka see, et kas teie erakond on seda arutanud? Sotsiaaldemokraadid ütlesid, et on arutanud, aga rohkem ei aruta Ossinovski annetust. Kas te kavatsete annetada ja meie rahvusvahelist mainet sellega hoida ja usutavust Ukraina sanktsioonide osas? See oli Eesti 200 esimehele suunatud.”

Kuna Tsahkna Ossinovski teemat ei puudutanud, vaid rääkis sanktsioonidest üldisemalt, siis küsis Anti Poolamets uuesti: “Jaanuaris rääkis Eesti Ekspress sellest, kuidas tööpinke Muugalt on proovitud Kõrgõzstani saada ja sealt silmnähtavalt Vene sõjatööstusele suunata. Ehk te osutasite õigesti, et Venemaaga seotud sanktsioonidest püütakse kõrvale hiilida, ja ajakirjandus teeb praegu head tööd. Aga kuidagi on vaja päriselt siis need tegevused seisma panna. Te Ossinovski teemal ei kommenteerinud midagi. Ei tea, kas tuleb sellest, et tegu on teie partei suurrahastajaga? Siis ununevad sanktsioonid päevapealt. Minu mure on see, et te ei taha nagu oma moraalset kompassi terveks saada. On ju kurioosne, et mitu valitsusparteid saab lihtsalt Usmanoviga äri ajalt raha. Kus see usaldus siin on? Mul on maru piinlik kuulata välispartneritelt, et Eesti juhtkond räägib üht ja teeb teist. Sellest peaks kähku üle saama ja selleks on vaja tegusid, kaasa arvatud selliste annetuste tagastamine ja distantseerumine Oleg Ossinovski tegevusest. Sest minu hinnangul te olete tema taskus. Ta on tuntud oligarh, kes maksab mitut parteid kinni. Mitte midagi, kuna tema isiklik poeg istub siin, siis tuleb see ju maha vaikida. Loomulikult sotsid ei saa mitte midagi teha, nad on käest-jalust seotud. Aga Eesti 200 äkki ei ole nii seotud? Äkki teie võtate otsa üles ja tuntud Ukraina lipu lehvitajana näitate eeskuju, et me anname 35 000 eurot tagasi? Ja näidake eeskuju või kontrolliga kuidagi nende tööpinkide läbi Eesti suunamist. Mis kasu on ajakirjanduse ütlustest, kui keegi midagi ette ei võta, kätt ette ei pane? Kuidas ta seda kontrolli parandate ja kuidas te annetuse tagastate?”

Ka Arvo Aller küsis üle: “Eesti 200-l siiski on konkreetne teema: Usmanovi toel teenitud vereraha, annetuse kasutamine erakonna huvides. See 35 000 on ju väga lihtne tagastada. Minu küsimus, esimene küsimus on: kas te kavatsete seda arutada ja millal selline otsus võiks sündida?”

Margus Tsahkna julges antud teemal vaid öelda: “Eesti 200 oma annetuste poliitikat arutab, seda ma võin kinnitada.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid