Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Maksutõusud toovad kaasa lisakulusid: limonaadimaksu juurutamiseks kulub riigil viis miljonit eurot

-
21.03.2024
Valedevalitsus üritab lausa igast kohast midagi välja sõõrutada. Pilt on illustratiivne.
© UU

Maksutõusuvalitsuse uus raharööv ei piirdu ainult lisamaksuga, vaid isegi selle juurutamine on kallis ja raha nõudev – limonaadimaksu läbisurumiseks kulub riigil viis miljonit eurot, mis on IT-lahenduste ja maksude kogumise kulu.

Sotsiaalministeeriumis arutati kolmapäeval suhkrumaksu eelnõud. Kohal olid toidutootjad, meedikud ja ametnikud. “Eks see kokkusaamine oli tehtud, et saada kirja kaasamise linnukest, sest meiega enne eelnõu valmimist selle maksu mõjusid ei arutatud,” märkis Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.

Magustatud jookide maks on poliitiline kokkulepe, mis pandi kirja mullu kevadel sõlmitud võimuliidu leppesse. Kaks nädalat tagasi tuli sotsiaaldemokraadist terviseminister Riina Sikkut välja juba konkreetse seadusemuudatusega, millega loodetakse kokku koguda 25 miljonit eurot. Erinevalt näiteks Portugalist, kus maksuraha kasutatakse tervishoius, läheb Eestis limonaadimaks otse riigikassasse. Samamoodi tehakse Lätis ja Soomes, kus ei varjatagi, et tegu on puhtalt fiskaalmaksuga.

Ent uue maksu juurutamisega kaasnevad paratamatult ka suured kulud. Maksu- ja tolliameti hinnangul tuleb neil arvestada ligi viie miljoni euroga, millest 1,9 miljonit eurot kulub kohe IT-lahendusele, maksu kogumise majanduskuluks ja palkade maksmiseks läheb kuni 2028. aastani kolm miljonit eurot.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juht Heli Laarmann märkis, et ka ettevõtjatele on ette näha mõningast halduskoormuse kasvu, ent täpsemaid arve ta välja ei toonud.

Potisepa sõnul magustatakse suhkruga ka energia- ja mahlajooke, samuti mahlanektareid, mis moodustavad maksu alla minevatest toodetest kaks kolmandikku.

Magusamaksu rakendatakse enam kui sajas riigis, kuid siiani ei ole kusagil õnnestunud näidata üksühest seost, et pärast maksu sisse seadmist oleks rahva seas rasvumist vähem.

Toiduliidu juhi arvates tootjate pingutus või raske majandusolukord praegu kedagi ei huvita, sest ametnikel on käsk see maks ära vormistada. «Oleme jõudnud olukorda, kus me peame oma sektorit kaitsma valitsuse eest ja see on täiesti arusaamatu,» sõnas Potisepp. (BNS)