Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Väliseestlasest teadlane: põlevkivi on Eesti jaoks ainus usaldusväärne energiaallikas

-
21.03.2024
Ida-Virumaal on põlevkivienergeetikat veel pisut alles.
© UU

Postimees on teinud Kanadas elava väliseestlasest keemiateadlase Olev Trässiga intervjuu, milles too leiab, et põlevkivi on Eesti jaoks ainus usaldusväärne energiaallikas ja riik ei tohiks fossiilkütuste täieliku keelamisega iialgi nõus olla.

Intervjuus ütleb professor, et EL hukutab ennast ja Eesti valitsus teeb seda veelgi agaramalt, sest kogu rohepööre on suur valetamine, mida propageeritakse koos maksukoormuse tõusuga ainult Euroopas ja veidi Kanadas. Ameerikas sisuliselt saastekvooti pole, see on laias laastus mõnedele hoopis äri Euroopa CO2 maksudelt: ostetakse, kust saab odavalt, ja müüakse edasi, kui need on eriti kallid.

Professor Träss räägib, et Eesti ei kasuta enam oma Narva võimsusi ära, vaid koondab inimesi, samas ostab elektrit Soomest sisse – oma elektrimüüki ei toimu ja vaid soomlased teenivad tulu. Meie kuludest 80 protsenti moodustavad CO2 maksud ja tegelik kulu on 20–25 protsenti – saaksime majanduslikult neli korda odavamalt, kaotus on majandusele ränk.

Professor ütleb, et kui Eesti ei paiskaks aasta otsa süsinikku õhku, võrduks see hulgaga, mis Hiina toodab 56 minutiga, kusjuures Hiinas see kogus aina kasvab. Ta lisab, et CO2 hulk õhus pidevalt kasvab, kuid jutt, et 90 protsenti kliimamuutustest on põhjustatud inimeste ja kümme protsenti looduse poolt, on täiesti vale.

Träss selgitab, et teadlased on rohehullusega kaasa läinud, sest vajavad uurimistöödeks raha, aga seda antakse ainult siis, kui nad toetavad roheagendat. Eesti valitsuse kohta ütleb ta, et kõike tehakse siin valesti, laastades elektri eest kaks või kolm korda teistest rohkem makstes oma konkurentsivõimet.

Refereeritud Postimehest

INTERVJUU ⟩ Professor Olev Träss: poliitika ja raha mõjutavad rohepööret kohutavalt palju