Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Slovakkia saatis laiali riigi eriprokuratuuri, mis varem tegeles poliitiliste vastaste kiusamisega

-
22.03.2024
Slovakkia peaminister Robert Fico.
© Scanpix

Slovakkia valitsus saatis 20. märtsil laiali riigi eriprokuratuuri – tegevus, mida Brüsseli eurokraadid nimetavad õigusriigi põhimõtete rikkumiseks. Kriitikud tahavad karistada Slovakkia peaministri Robert Fico valitsust suveräänse tegutsemise, rahu toetamise ja migratsioonivastasuse eest.

Fico valiti neljandat korda ametisse tagasi möödunud aasta oktoobris ja tema seisukohad, mis sarnanevad paljuski Ungari peaministri Viktor Orbáni vaadetega, on tugevalt ärritanud Lääne liberaale. Fico on kritiseerinud Euroopa Liidu migratsioonipoliitikat, föderaliseerumist ja transsoolisuse ja woke-kultuuri propageerimist. Samuti on ta kutsunud üles rahuläbirääkimistele Ukrainas.

Brüsselile Fico väljaütlemised ei meeldi ja Euroopa Parlament võttis jaanuaris vastu resolutsiooni, milles mõistis hukka Slovakkia rahvusliku valitsuse tegevuse riigi kriminaalseaduse muutmisel, mille hulka kuulub ka eriprokuratuuri laiali saatmine. Fico sõnul kasutas eelmine valitsus eriprokuratuuri oma poliitiliste vastaste elimineerimiseks.

Slovakkia valitsuserakonda Smer europarlamendis esindav Katarína Roth Neveďalová ütles intervjuus portaalile The European Conservative, et kui Smer oli opositsioonis ei varjanudki tollane valitsus, et nende eesmärgiks on kahjustada opositsiooni juhte. „Nad esitasid süüdistuse mitmele opositsiooniliidrile, kuid midagi ei suudetud tõestada ja üksteise järel mõistis kohus kõik õigeks. Nii et eriprokuratuur oli põhimõtteliselt poliitiliselt kallutatud.“

Siis toetas EL eriprokuratuuri tegevust, kuid nüüd rünnatakse Ficot. Brüssel hoiatas Slovakkia justiitsministrit, et kriminaalõiguse muutmisel on „otsene ja äärmiselt negatiivne mõju ELi õigusele ja liidu finantshuvidele”, mis võib tähendada Slovakkia jaoks ELi toetussummade külmutamist. Sama taktikat kasutati Ungari ja Poola puhul, nüüd siis on käes Bratislava kord.

Slovakkia ja ELi liberaale ärritab ka Fico valitsuse otsus asendada avalik-õiguslik rahvusringhääling uue organisatsiooniga ning määrata ametisse uued juhid. Kultuuriminister Martina Šimkovičová ütles, et muudatusi on vaja, sest praegune ringhääling on erapoolik ja annab ruumi ainult peavooluvaadetele, tsenseerides teisi.

Slovakkia opositsioon on korraldanud valitsuse vastu mitmeid meeleavaldusi ning riigi president Zuzana Čaputová on samuti olnud Fico karm kriitik. Čaputová siiski ei plaani kandideeri eelseisvatel presidendivalimistel, mille esimene voor toimub juba sel laupäeval. Kuigi presidendil on Slovakkias vaid tseremoniaalne roll, on praegune president sattunud antiglobalistlike ja ELi meelsete jõudude vahelise võitluse keskmesse. Suure tõenäosusega pääsevad presidendivalimiste teise vooru edasi kaks küllaltki erinevat kandidaati: endine peaminister ja Fico koalitsiooniliitlane Peter Pellegrini ning eelmise valitsuse liberaalne välisminister Ivan Korčok, innukas Ungari vastane.

Allikas: The European Conservative