Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Sõnast “mürsk” kuni reaalselt torusse lükatava laskemoonani on pikk tee, eriti Eesti peaministri puhul

-
25.03.2024
Ukraina vajab selles sõjas tipptehnikat, aga ka tavalisi kahurimürske.
© Scanpix

Teatavasti põrus peaminister Kaja Kallase ja kaitseminister Hanno Pevkuri initsiatiiv “Miljon mürsku Ukrainale” suuremas osas läbi, president Zelenski sõnul sai Ukraina määratud ajaks vaid kolmandiku lubatud mürskudest, sestap räägitakse üha enam hoopis “Tšehhi initsiatiivist”, mis on kaasa haaranud märgatavalt laiema ringi abistajaid.

Siin ilmneb üks täiesti reaalne takistus: Kaja Kallas võib suurtel foorumitel küll rääkida Ukraina mürsuvajadusest ja seda teadvustada, aga sõnadeks see jääbki, sest Eesti peaministril puudub igasugune taust, et viia kokku mürskude omajad ja nende otsijad, sellist tausta pole ka sõjalise hariduseta Pevkuril. Tšehhide edukus tuleb just sellise tausta olemasolust.

ERR selgitab: “Tšehhi president Petr Pavel kasutas Ukrainale sadade tuhandete mürskude kogumiseks ära enda sõjaväelase tausta, ütles “Ukraina stuudios” kindralmajor reservis Neeme Väli, kes on Paveliga koos NATO peakorteris töötanud.

Pavel teatas veebruaris, et Tšehhi leidis viisi, kuidas hankida Ukrainale 800 000 mürsku. Märtsi esimeses pooles selgus, et raha mürskude jaoks on olemas ning laskemoon võib juba mõne nädala jooksul Ukrainasse jõuda. Väli hinnangul võttis Pavel mürskude otsimiseks kasutusse oma varasema kogemuse.

“Ma usun, et siin on ikkagi tõepoolest mängus tema sõjaväelase taust. Ta on selline hästi rahulik, kuulab ära, aga annab ka tegevusvabadust ja ta on ka põhjalik. Nii et ilmselt tõepoolest see, et ta nüüd on ühe NATO riigi president, aga olles enne olnud üsnagi pikalt nii NATO peakorteris kui ka enne seda Euroopa Liidu peakorteris, siis kõik see mängis sinna, kus ta võttis oma varasema kogemuse kokku ja palus ära teha kodutöö. Ja kui tšehhid tulid selle algatusega välja, otsustades selle järgi, kui kiiresti ja kui palju sinna haakuti ja liituti, siis midagi pole teha, müts maha,” sõnas Väli.

Väli sõnul ei ole tšehhide algatusega lubatud kõiki mürske veel olemas, vaid need tulevad alles tehastest. “Need saadakse mingisuguse ajaraamistiku jooksul. Küll aga ma usun, et kui me räägime siin esimestest saadetistest, siis need mürsud on kindlasti reaalselt kuskil ladudes juba olemas,” lisas ta. Väli hinnangul ei ole välistatud, et selle algatusega võivad Ukrainale mürske müüa ka sellised riigid, kes on sõja suhtes neutraalsed või isegi Venemaa suhtes pigem sõbralikud.

“Tšehhide skeem on selline, et mitte nüüd nemad ei saa raha ja siis ise toovad välja, vaid pigem nad viivad kokku tootja ja selle riigi, kes on valmis seda raha andma. Kui see ostja on nii-öelda selline kaalukas ja hea renomeega riik, siis võib täitsa vabalt olla nii, et mingid kolmandad riigid mingi partii, eriti kui veel võib-olla makstakse natukene rohkem, annavadki neile ära,” kommenteeris Väli.

“Kui nüüd võrrelda meie omaenda initsiatiiviga, selle miljoni mürsuga, siis üks põhjuseid kindlasti, miks tšehhide initsiatiiv on paremini käima läinud, on see, et sellest miljonist mürsust ikkagi esialgu räägiti ju sellise tingimusega, et need peavad olema toodetud Euroopa Liidus sees,” lisas ta.

Mis on selle jutu moraal? Tegijad on siiski need, kes jõuavad sõnadest kaugemale. Kaja Kallase puhul võimendab meedia teadlikult iga tema sõna, sellega luuakse mulje, et asi on juba käima läinud või on kohe-kohe käima minemas, aga tegelikult on peaminister ainult mõtte välja öelnud ning hetkeni, mil mürsud üle antakse, on tohutu tee käia.

Eestis näevad kõik, et oma majanduse elus hoidmisel pole Kaja Kallasest asja ja seetõttu tuleks kõigil mõista, et ka tema “säramine” kusagil kõrgel ja kaugel on enamasti ainult poos ilma reaalsete saavutusteta.

Uued Uudised