Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VKG juht: riik ei soosi uute tehnoloogiate juurutamist

-
26.03.2024
VKG juhatuse esimees Ahti Asmann

Riik peaks julgemalt toetama uuenduslike ettevõtete rajamist, kuid õiglase ülemineku fond uute tehnoloogiate juurutamist ei soosi, ütles Viru Keemia Grupi (VKG) juht Ahti Asmann. Tema sõnul on riik võtnud agressiivse suuna kliimaneutraalsusele, kuid sihi saavutamine on võimalik vaid siis, kui on olemas praktikas tõestatud tehnoloogilised lahendused. Täna on tehnoloogiad alles arenemisjärgus ja Eesti seisab valiku ees.

“Kas oodata, kuni teised riigid arendavad need tehnoloogiad välja või võtta riigi poolt osa riske enda kanda, võtta ise osa arendamisest. Täna on riik meie seisukohast teinud teadlikult või mitteteadlikult valiku mitte pidada tööstusliku tootmise tehnoloogiate juurutamist tähtsaks ja meie arvates on see viga ja vajab parandamist,” lausus Asmann.

Näitena tõi ta õiglase ülemineku fondi, mis justkui peaks soodustama uute ettevõtete rajamist hääbuva põlevkivitööstuse asemele, kuid fondi jagatavad toetussummad pole suurte investeeringute tegemisel määravad.

Näiteks Viru Keemia Grupi kavandatav plastijäätmete töötlemise tehas maksab 80 miljonit eurot, õiglase ülemineku fondist võib ettevõtte loota vaid ligi viiele miljonile.

“See ei muuda värvi, see ei alanda ühtegi riski,” sõnas Asmann. “Uute tehnoloogiate juurutamisel on peaaegu alati fakt, et algsele investeeringule sa pead midagi juurde investeerima ja täna sa seda veel ei tea, mida ja kui palju. Risk ongi see, mida arenenud riigid võtavad enda kanda. Eesti seni ei ole arvanud, et see on hea mõte. Aga meie arvame, et kui me seda ei tee, jääme teistest arenenud tööstusriikidest maha arengus ajaliselt,” tõdes VKG juht.

 

Allikas: ERR