Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Äärmusliberaalist eurokraat Donald Tusk jätkab Poola lammutamist, nüüd võeti ette keskpank

-
26.03.2024
Donald Tuski on nimetatud ka Poola Quislingiks.
© Scanpix

Poola euromeelne valitsus jätkab reegleid rikkudes võitlust riigi konservatiivse opositsiooni vastu ja järgmisena on kavas Poola keskpanga (NBP) politiseerimine.

Nimelt on Donald Tuski valitsusel plaan tuua keskpanga president Adam Glapińsky erikohtu ette, süüdistades teda endise valitsuspartei (PiS) abistamises enne eelmise aasta üldvalimisi, riigi võlakirjade ebaseaduslikus ostmises ja eksitavas raamatupidamises, mis seisnevat selles, et Glapińsky prognoosis keskpangale 2023. aastaks arvestatavat kasumit, kuid pank lõpetas aasta kahjumiga.

Poola konstitutsioonikohus otsustas jaanuaris, et valitsusel ei ole volitusi NBP presidendi kohtu ette saatmiseks, kuid peaminister Tusk on kohtu otsust ignoreerinud.

Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde soovitas ametlikus memos, et NBP võiks pöörduda Poola valitsuse tegevuse seaduslikkuse hindamiseks Euroopa Kohtusse, kuna Tuski plaan tuua  Glapińsky erikohtu ette võib õõnestada keskpanga iseseisvust.

Konservatiivset PiS-i Euroopa Parlamendis esindav Beata Szydło ütles portaalile The European Conservative, et Poola keskpanga kiusamine on poliitiliselt motiveeritud ja sellel puudub igasugune faktiline või õiguslik alus. „Tuski tegevus, eriti Poola prokuratuuri ja õigussüsteemi häirimine, hakkab peagi kahjustama ka Poola majandust,“ lisas Szydło.

Tusk on juba viinud läbi n-ö puhastuse Poola rahvusringhäälingus ja diplomaatilises korpuses, lisaks vangistati võltssüüdistuste alusel kaks konservatiivset parlamendisaadikut, seda kõike eesmärgiga juurida välja konservatiivide mõju ja hävitada nende võimalus tõusta uuesti riiki juhtima.

NBP president Glapińsky, keda survestatakse tagasi astuma, on näidanud üles rahulikku meelt ja teatanud meediale, et soovib saata Tuskile kirja, milles tahab teha ettepaneku kohtumiseks. „Mõlema poole vahel on nii palju arusaamatusi ja loobitud on nii palju halbu sõnu, et minu meelest on aeg kohtuda ja rääkida,” ütles Glapińsky. Samas mainis ta, et pole teinud midagi valesti ja et Tuski süüdistused on idiootlikud.

Rahvusvahelise üldsuse, eriti aga Euroopa Liidu kõrvulukustav vaikus praeguses olukorras on teravas vastuolus Poola endise konservatiivse valitsuse tagakiusamisega. Näiteks kiitis Euroopa Komisjon heaks varasemalt külmutatud 137 miljardi suuruse abipaketi vabastamise Poolale ega varjanudki, et see oli seotud Tuski „võimekusega“ puhastada Poola institutsioonid, eriti aga kohtusüsteem, konservatiividest.

Allikas: The European Conservative