Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti Pank põrgatab surnud kassi

-
26.03.2024
Eesti Pank üritab asju valitsusele soodsamana näidata.
© UU

Juba mõnd aega on rahandusministeerium, Eesti 200 poliitikud ja paljud teisedki võimuga seotud institutsioonid levitanud müüti, et Eesti majanduses läheb kohe-kohe paremaks ning nüüd teeb seda ka Eesti Pank, kes on alati “õunte pealt” ennustanud. Majanduses nimetatakse sellist taastumist surnud kassi põrkeks (langusele järgnev ajutine tõus, mida peetakse ekslikult taastumiseks).

BNS vahendab: “Eesti Panga värske prognoosi kohaselt on kahe langusaasta järel tingimused majanduse kasvule pöördumiseks paranenud, mistõttu võib aasta jooksul oodata majanduse elavnemist.

Oma prognoosis toob Eesti Pank välja, et energia ja muu toorme hinnad on langenud, hinnatõus aeglustunud ning inimeste ostujõud Eestis ja Euroopas on paranemas, lisaks on Eesti ettevõtted aktiivselt tegelemas ka konkurentsivõime parandamisega. Järgmiseks kaheks aastaks ootab keskpank umbes 3 protsendi suurust majanduskasvu.”

Kus näeb Eesti Pank häid uudiseid? Äripäev kirjutab just värskelt: “Rootsi metallimüüja BE Group sulgeb Baltikumi üksused, mis tõid grupile mitu aastat järjest suurt kahjumit.” Rootslased pole ometi rumalad, kui nemad perspektiivi näeksid, siis nad jääksid siia, aga nad lahkuvad. Konkurentsivõime langusest räägib üha enam Eesti ettevõtjaid, kellest paljud viivad samuti tootmise välismaale. Ka inimeste ostujõud ei saa pärast nii suurt maksutõusu ja üha uute lisanduvate maksude taustal oluliselt tõusta.

Eesti Pank teeb oma tellimustööd, kirjutab asju valitsuse jaoks paremaks. Kui majandus on põhjas ja tõstab korraks pead, ei ole see veel majanduskasv.

Bigbanki peaökonomist Raul Eamets nentis teisipäeval avaldatud Eesti Panga majandusprognoosi kommenteerides, et erinevalt pigem optimistliku tooniga prognoosist, ei ole tema ettevõtjatega rääkides tajunud, et majanduslanguse põhi oleks juba käes.

Uued Uudised