Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas Toilas suletakse eestikeelne gümnaasium?

-
26.03.2024
Klassid jäävad tühjaks ja koolid pannakse kinni…
© UU

Toila vallas Ida-Virumaal on eelmise aasta keskpaigast elu muutunud rahutuks. Nimelt on haridusministeeriumi teinud Toila vallale ettepaneku ehitada uus kaasaegne koolimaja, aga selleks tuleks ära kaotada gümnaasiumiosa.

Vald on pidanud mitmeid avalikke arutelusid nii lastevanemate, kogukonna kui ka õpilastega. Kogukond nõuab Toilas gümnaasiumi säilitamist. Nad on kogunud enda petitsioonile allkirju gümnaasiumi säilitamiseks ja praegu koguvad hääli, et valla valitsust umbusaldada.

Valla peamiseks väiteks, miks gümnaasium sulgeda, on see, et seal õpib liiga vähe õpilasi. Ministeeriumi hinnangul peaks olema koolis 100 õpilast, et see oleks efektiivne. Toila gümnaasiumi gümnaasiumiosas õpib 57 õpilast.

Toila gümnaasium on sisuliselt ainus kool Ida-Virumaal, kus õpe toimub 1.-12. klassini enamasti täiesti eesti keeles. Kui Ida-Virumaal on eestlasi umbes 20% ja venelasi 80%, siis Toila koolis on eestlasi 80% ja venelasi 20%.

Vallavalitsus plaanib gümnaasiumiosa sulgemist 2025. kooliaasta lõpuks ja 01.09. 2025 ei oleks Toilas enam gümnaasiumit, vaid Toila põhikool.

Gümnaasiumi jätkamise kohta on enda arvamuse avaldanud Toila gümnaasiumi hoolekogu, õpilasesindus, ka Toila noortevolikogu. Hoolekogu otsus oli, et gümnaasiumiosa ei tohi sulgeda, aga kui seda tehakse, peaks laskma praegustel gümnasistidel kool ära lõpetada. Seda praegune vallavolikogu plaan ette ei näe. Plaanis on praegused gümnasistid ära saata, kas Jõhvi riigigümnaasiumisse või Kohtla-Järve riigigümnaasiumisse.

Õpilasesinduse seisukoht sellel teemal oli, et Toilasse jääks gümnaasium. Kui nii ei lähe, siis tuleks nende arvates lasta praegustel õpilastel gümnaasium lõpetada.

Toila valla noortevolikogus olid erinevadl arvamused. 2 inimest olid gümnaasiumi säilimise poolt ja 3 olid gümnaasiumi säilimise vastu, ning 2 jäid erapooletuks.

Gümnaasiumi kaotamise ja uue kooli ehitamise pooldajad tõid põhjusteks väited, et kool on vananev ja vähe populaarne. See ei vasta tõele. Esiteks sai Toila gümnaasium kapitaalremondi 14 aastat tagasi ja võib julgelt väita, et kool on paremas seisus kui suur hulk teisi maakoole üle Eesti. Mis puutub õpilaste hulka, siis see on tõesti natuke madal, kuid sellise õpilaste arvuga on varasemad aastad suudetud gümnaasiumi osa säilitada.

Toila vallavolikogu teeb 27.03 otsuse, kas Toilasse jääb gümnaasium või mitte.