Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE esindaja ettepaekul hakati uurima suunamudijale maksmist välisminister Tsahkna promomisel

-
28.03.2024
Suunamudijad Indias
© Välisministeerium

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esindaja Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjonis (ERJK) Silver Kuusiku ettepanekul võeti päevakorda uurimine, kes maksis välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) suunamudija promo India visiidil.

Komisjoni esimees Liisa Oviir ütles, et komisjon otsustas alustada menetlust ja pöörduda asjaolude täpsustamiseks nii välisminister Margus Tsahkna kui ka välisministeeriumi poole, et teha selgeks, millistel tingimustel valmis suunamudija videoklipp Margus Tsahknast.

“Kas selle konkreetse suunamudijaga, kes turundusteenust pakkus, oli leping, mida see leping sisaldas ja millist teenust osteti. Samuti, kas oodatud töö on üle antud ja millest see oleks pidanud koosnema,” loetles Oviir ERR-ile küsimusi, millele komisjon vastust soovib.

“Meid huvitab just see aspekt, et millised olid kokkulepped selles osas, mis puudutab Margus Tsahkna enda persooni ja kes selle eest maksis. Selles osas praegu teadmine puudub. See, mis välja öeldi, on üsna kitsas, et talle maksti kinni majutus, sõidukulud ja toitlustus. Nüüd on küsimus, et kas olid ka mingid kokkulepped, mis olid kirja pandud, et ta peaks mingisuguse töö selle eest tegema ja selle üle andma tellijale,” rääkis Oviir.

“Kui selle maksis kinni välisministeerium, ehk seda tehti avalike vahendite arvelt ja suures osas tulemus oli ühe poliitiku personaalpromo, siis me suure tõenäosusega seaduse kohaselt ütleme, et sellisel juhul peab selle eest maksma see poliitik ise. Meie saame seda tagada ettekirjutusega,” lausus Oviir.

Eelmisel nädalal sai avalikuks, et välisministeerium kaasas minister Tsahkna India-visiidi delegatsiooni ka suunamudija Karl-Gustav Kurni, kelle ligi 3000 euro suurused reisikulud tasuti riigieelarvest. Erinevalt visiidil kaasas olnud ajakirjanikust esitas Kurn Indias toimunut ainult Tsahknale soodsast positsioonist.

Tsahkna külastas veebruaris koos oma Põhjamaade ja Balti riikide kolleegidega New Delhit, et osaleda iga-aastasel Raisina dialoogil. Visiidi käigus kohtus minister ka India välisministri ja riigiministriga.

Neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil küsiti kommentaari ka peaminister Kaja Kallaselt, kes ütles, et kuna ERJK otsus on väga värske, ei oska ta seda veel hinnata.

„Me valitsuse tasandil sellesse ei sekku. Kas sotsiaalmeediat teevad enda nõunikud või teeme ise või on mingi muu abi, ma ei oska öelda, kust need piirid lähevad. Igal ministeeriumil on oma eelarve ja selle piires peavad nad tegutsema,” ütles valitsusjuht Kallas.

 

Allikas: ERR