Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Kohtunik lükkas Slava Ukraini vilepuhuja süüasja arutamise taas edasi

-
29.03.2024
Slava Ukraini endine eestvedaja Johanna-Maria Lehtme
© Riigikogu

Kohtunik lükkas MTÜ Slava Ukraini skeeme paljastada aidanud Oleksandr Tšernovi süüasja arutamise taas edasi, Tšernovi kaitsja Artem Krasnobrõžõ leiab, et Pavlohradi linnakohus on võtnud kasutusele tahtliku venitamistaktika, kirjutab Postimees.

Reedel toimunud järjekordne kohtuistung Dnipropetrovski oblasti Pavlohradi linnakohtus vältas kõigest 35 minutit, misjärel teatas kohtunik Anatoli Kosjuk, et lükkab eelmise aasta augustis alanud asja arutamise edasi aprillikuusse.

Seekordsel istungil jõuti arutada vaid ühte avaldust, kuigi Tšernovi advokaadi sõnul ei takistanud kohtunikku sisuliselt miski reedel mõned tunnid tööd tegemast ja kohtumaterjalile lisatud dokumente ning fakte kontrollimast.

«Jätkasime istungil tõendite uurimist ja esitasime avalduse lubamatute tõendite – konkreetselt ekspertiisi määramise otsuse – kohta,» ütles advokaat Krasnobrõžõ.

Ta lausus, et antud kriminaalasja uurijal puudusid volitused ekspertiisi määramiseks. «Kriminaalmenetluses on ebaseaduslik resolutsioon, millel puudub kriminaalmenetluse seadustiku kontekstis tehtud otsuse sisu – uurija tegutses ekspertiisi määramisel selleks volitusi omamata. Kriminaalmenetluse seadustiku norme rikkudes lisas prokurör täna veel ühe sarnase otsuse, mis on dokumenteeritud sama kuupäevaga, mis eelmised. Prokurör lisas selle ebaseaduslikult,» rääkis advokaat.

Tšernovi advokaadid on korduvalt väitnud, et paljud kohtus esitatud tõendid on uurimisorganid saanud ebaseaduslikult ja neid ei tohiks otsuse tegemisel arvesse võtta.

Krasnobrõžõ leidis, et prokurör on Tšernovi süüasja menetluse ajal võltsitud dokumente kasutades pannud ise toime kuriteo, sest kohtueelsel uurimisel ja eelistungitel neid dokumente ei eksisteerinud. Advokaat lisas, et hoolimata asjaolust, et kohtuasja praeguses staadiumis materjale süüdistusele lisada pole võimalik, kohtunik seda ometi tegi.

Postimehe küsimusele, millal ilmuvad kohtusse väidetavad tunnistajad, kellele Tšernov justkui olevat relvi müünud ja kelle ütlustele tuginedes teostati süüdistava auto läbiotsimine, vastas prokurör Dmitri Otšeretjanõi, et prokuratuur toob tunnistajad kindlasti kohtusse tunnistama. Millal see juhtub, ta selget vastust ei andnud.

«Liigume järgmise etapi juurde siis, kui kohus on süüdistuse kirjalikud materjalid läbi vaadanud. Siis näete tunnistajaid,» ütles prokurör Otšeretjanõi.

Tšernovi süüdistatakse ebaseaduslikus laskemoona omamises ja sellega kauplemises. Süüdimõistva otsuse puhul võib teda oodata mitme aasta pikkune vanglakaristus.

Sündmused hakkasid hargnema pärast seda, kui Tšernov teatas väidetavast kuritarvitusest MTÜ Slava Ukrainile annetatud rahaga – Ukraina politsei avastas eelmise aasta mais tehtud läbiotsimise käigus Tšernovi sõiduauto pagasiruumist Nõukogude päritolu tankitõrjerelva RPG-26 granaadi ja kuue lahingugranaadi (F-1 ja RGD-5) korpused koos sütikutega. Kõik need relvad olid ebaseaduslikud.

Läbiotsimise ajend oli uurija avaldus kohtule, et tal on tunnistus, mis viitab Tšernovi tõenäolisele seotusele relvaäriga. Väidetavalt tabasid Ukraina politseinikud kuu aega varem mehe, kellelt leiti ebaseaduslikku laskemoona ning kes väitis, et sai laskemoona Tšernovilt.

 

Allikas: BNS