Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poliitika sõltumatus soost

-
31.03.2024
Sinises Äratuse lipud
© UU

Ühel üldjoontes meeldival poliitilisel koosviibimisel jäi kõrvu kriipima lause: “Monika Helme annab oma hääled Merle Kivestile. Kaks naist ei tohiks üldse valimisnimekirjas olla.” Kuna ma olen emotsionaalselt ülesköetud naine, siis see mõttekäik muutis mind samaaegselt kurjaks kui ka kurvaks. Koheselt kerkisid minus küsimused nagu näiteks: Kas Helle-Moonika Helme pole Riigikogus aastatega näidanud, et omab häid ideid, argumenteerimisoskust või pole olnud rahvaga piisavalt kontaktis? Kas Merle Kivesti ainus eelis Euroopa Parlamendi valimistel on fakt, et ta on naine, mitte kogemused sotsiaaltöös või panus erakonna (Tartu ringkonna) töös?

Naised võivad olla seotud teatud ootuste ja hoiakutega, mis võivad piirata võimalusi poliitilises tegevuses osaleda või mõjutada nende valikuid ja strateegiaid. Võivad, aga ei pruugi, sest täna elame Eestis ühiskonnas, milles on igaüks siiski oma saatuse sepp. Sugu mõjutab kindlasti poliitiliste teemade valikut ja käsitlust, aga kui asetada rõhuasetus pelgalt soole, siis see loob poliitikas pingeid ja eraldusi ühiskonnas. Naiste ja meeste kogemused ning vaatenurgad on erinevad ja see võib mõjutada nende arusaamu prioriteetsetest küsimustest, nagu tervishoid, haridus, turvalisus ja perekonna küsimused. Poliitika peab olema mitmekülgne ja hõlmama erinevaid valdkondi, aga mitmekülgsuse loob elukogemus ja erinevad erialased teadmised.

Idee poolest kui hääleta naiste poolt Euroopa Parlamendi valimistel Eestis, siis panustame soolise võrdõiguslikkuse, mitmekesisuse ja tugeva demokraatia edendamisse Euroopa Liidus ning tagame, et kõik kodanikud saavad olla tõeliselt esindatud poliitilisel tasandil. Kuid ainult sugu ei määra selle, et inimene julgeb parlamendis oma üldse mõtteid avaldada, et seista oma (valijate) põhimõtete eest.

Euroopa Parlamendi valimised on oluline võimalus kodanikel väljendada oma eelistusi ja väärtusi. Euroopa parlamendi valimised on isikuvalimised valimised ja poliitiliste valikute tegemisel peaks keskenduma ideedele ja väärtustele, mitte üksnes inimeste soole või soengule. Kui hääletada naisterahva poolt, siis sellepärast, et neil on väärtuslikud kogemused ja vaatenurgad kui ka oskused ennast väljendada, mis aitab rikastada Euroopa Parlamendi arutelusid ja otsustusprotsesse eestlaste vaatenurgast. Nende häälte kuuldavaks tegemine poliitilisel tasandil tagab, et otsused kajastaksid paremini kogu elanikkonna mitmekesisust ja vajadusi.

 

Pille-Riin Kahro, EKRE noorteühenduse Sinise Äratus esimees