Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Matsiplikast peaminister ei tunne ei viisakusreegleid, käitumistavasid ega väitluskunsti

-
02.04.2024
Klähviv peaminister.
© Uued Uudised

Riigikogus oli kunagi selline asjalik formaat nagu valitsuse kolmapäevane infotund, kus saadikud küsisid ministritelt valuteemade kohta ja said vastuseid. Nüüdseks on sellest saanud võimulolijate nähvamistund ja kõik see algas 2020. aastal, kui sotsid, Reformierakond ja Kaja Kallas ei saanud valitsust moodustada ning vastusena alustasid nad marulist kallaletungi Eesti parlamentarismile.

Seda, et peaminister ei vasta küsimusele otse ja räägib teemast mööda, on harrastatud varemgi, sealhulgas tegi seda Jüri Ratas, kuid Kaja Kallas on sellise ülbe stiili kujundanud täiuslikuks – ta võib küsimusele vastata ka nii, et küsimuse ja vastuse temaatika ei lähe grammigi kokku. Kui tema tähelepanu sellele juhitakse, hakkab peaminister hoopis ilkuma ja mõnitama ning üldjuhul Riigikogu esimees Lauri Hussar ja aseesimees Toomas Kivimägi õigustavad ja toetavad teda selles.

Peaminister peaks saadikutesse lugupidavalt suhtuma, kuid ta teeb vastupidist: ründab neid lausa isiklikult, nähvab ja klähvib, lükkab süü küsijatele endile (kui nood on aastate eest valitsuses olnud), räägib kitsaskohtade puhul hoopis enda saavutustest, noomib, ülbitseb, vastab küsimusele küsimusega… ei mingit austust Riigikogu, saadikute ega inimeste vastu.

Kaja Kallas on ülimalt ebaviisakas, ta on poliitilise kultuuri ja eetika maadligi tallanud, kuid lisab eirab ta täielikult ka väitlus- ja kõnekunsti reegleid ehk lammutab inimestevahelise suhtlemise kirjutatud ja kirjutamata reegleid. Esmaspäeval vastas ta saadikute arupärimistele ja kuuldu oli masendav.

See pani saadik Arvo Alleri nentima: “Lugupeetud arupärimisele vastaja! Kuidagi imelik on kuulata, et arupärimisele vastaja esitab samamoodi küsimusi. Kui Mart Helme küsis, siis vastaja vastas küsimusega. Küsimusele küsimusega vastamine ei näita eriti teadlikkust antud teema osas.”

Nimelt küsis Mart Helme: “Kas te teeksite eksperimendi ja prooviksite kuu aega elada 1200-eurose palgaga?” 17:08 Peaminister Kaja Kallas: “Kas teie olete proovinud elada mediaanpalgaga?”

Veel rida Kaja Kallase vastuseid:
“Kõigepealt, teil on jälle igasuguseid väiteid seal.”

“Võib-olla peaks teile tegema analüütikud kursuse, mis maksukoormus on?”

“Selles mõttes oodata täpselt samadele küsimustele teisi vastuseid on teie poolt pisut kummaline. Aga olgu, kui me mängime seda mängu, mängime.”

“Kõigepealt, seda negatiivsust te suudate küll palju toota.”

“No mida ma siis vastan siin, kui te teate kõike?”

Peaministril ei tundu olevat mitte mingit arusaamist ei arupärimise formaadist, reeglitest ega viisakusest. Üha enam tekib küsimus, et kuidas ta suhtleb inimestega näiteks Euroopa Ülemkogul, sest üldjuhul ei ole inimesed kameeleonid, kes ühes paigas suhtlevad ühtmoodi, teisal jälle teisiti – kui Eesti peaminister on voorimees Riigikogus, siis on ta seda ka Brüsselis. Aga võib-olla ongi tema väidetav populaarsus hoopis klouni või narri oma?

Uued Uudised