Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Lauri Läänemets jutlustab naasmist sotsialismi juurde ehk “missioonimajandust”

-
02.04.2024
Eesti sotsid eesotsas Läänemetsaga üritavad ühe muumia majanduspoliitikat elustada.
© Scanpix

Eesti valitsuses on sotsialistid, kes üritavad siinset elu ümber kujundada “vanade heade Marxi teooriate” järgi ning eeskuju pakub mõistagi siseminister Lauri Läänemets, kes soovitab riigil majanduse juhtimine oma kätesse võtta – nagu oli Nõukogude ajal.

Äripäev kirjutab: “Kapitalism vajab põhjalikku muutust ning üle tuleb minna majandusmudelile, kus riik teadlikult turge kujundab, kirjutab siseminister Lauri Läänemets (SDE) arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.”

Mõned Läänemetsa seisukohad:

“Just riigi ja valitsuse vastutus on märgata suurenevat ebaõiglust ning haarata ühiskonnas ja majanduses põletavate probleemide lahendamiseks ohjad. Näiteid, et meil on vaja kapitalismis põhjalikku muutust, et suuta aina süvenevate probleemidega toime tulla, leiab digilõhest kuni keskkonnakriisini.”

“Riigi suunanäitaja rolli võtmiseks on meil vaja üle minna missioonimajandusele. See on majandusmudel, kus riigi roll on teadlik turgude kujundamine, turu kujundamisel peab pigem küsima küsimust, millist avalikku/ühist väärtust peab see looma.”

“See tähendab, et ka ettevõtted pole selle majandusmudeli järgi pelgalt kasumi maksimeerijad, vaid ühiskondliku väärtuse loomisesse panustajad ning vastutuse kandjad. See vastutus väljendub Eesti ja maailma arenguvajadustele tõhusate lahenduste pakkumises, heaperemehelikus ja säästlikus ressursikasutuses ning väärt töökohti luues ja makse makstes ühiskonnale õiglase osa tagasi andmises.”

Nagu näha, tahavad sotsialistid haarata majanduse juhtimise enda kätte ning panna ettevõtjad käima etteveetud nööri pidi. Nii kaob vaba turumajandus ning kõike hakatakse suunama ideoloogiliste juhiste järgi. See kõik pole enam uus, Eestis juba juurutatakse “vähemuste kaasatust” tööjõupoliitikas ning “triibulisi nimekirju”, kus esikohal on sugu, mitte kompetents.

Sotsid võitlevad “ebaõigluse” vastu, “muudavad kapitalismi”, kujundavad “teadlikult” turge, nõuavad “ühiskonnale õiglase osa tagasi andmist” – see on väga tuttav Lenini ja Stalini aegadest.

Ettevõtjatel on seega aeg harjutada ennast mitte enam omanike rollis olijana, vaid kolhoosiesimehe või liidutehase direktorina. Sotsialism on tagasi, seekord lääne (metsa) poolt tulnuna.

Läänemetsa tegevuse kohta siseministrina ütles Martin Helme esmaspäeval Riigikogus: “Muster ju: iga kord, kui punased on võimul, on oht libiseda kas võõrvõimu või totalitarismi alla. Oli teie erakonnakaaslane nii-öelda sotsiaaldemokraat August Rei, kes aitas Pätsil ja Laidoneril 1934. aastal riigipööret teha. Olid sotsiaaldemokraadid, kes 1940. aastal rõõmsalt läksid koos Ždanoviga meile töörahva paradiisi siia tooma. Ja nüüd on meil siin sotsid, jõuametkondade juhiks on sotsiaaldemokraat ja libiseme mustrisse, mis on äravahetamiseni sarnane sellega, mida me näeme Venemaal või Valgevenes või Venetsueelas, kus jõuametid hoolitsevad selle eest, et eriarvamus saab alati ikkagi seaduse täie rauaga ja ikka riigivõimu jõudu saab maitsta.”

Uued Uudised