Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Anti Poolamets tuletas siseministrile meelde muinasjuttu Loll-Ivanist

-
02.04.2024
Anti Poolamets

Riigikogu liige Anti Poolamets (EKRE) kritiseeris parlamendis siseminister Lauri Läänemetsa (SDE), et Eestisse on lastud üle 10 000 rindeealise mehe Ukrainast, keda Ukraina praegu võitluses Vene agressoriga väga vajab, kuid Eesti neid välja ei anna.

Anti Poolamets: “10 000 meest Ukrainast võib vabalt Eestisse pageda ja talle lastakse peale suhkrupuudrit Eesti maksumaksja poolt, et tal oleks elu mõnus.

Teate, kui piinlik on mul kuulata “Teateid tegelikkusest”, kui keegi ütleb: “Ma elan Annelinnas, minu alumises korteris käib üks pidev pummelung. Kolm kuni neli täisjõus Ukraina meest joovad lakkamatult, löövad aega surnuks. Aga mille eest? Meie maksumaksja raha eest! Desertöörid, mobilisatsioonist kõrvalehoidjad! Kas üks mees, kes on metsas käinud ja ise oma sõdurisaabast kulutanud, kas tal ei hakka süda verd jooksma? Minul küll hakkab.

Ma ei tea, kuhu see vaim on kadunud ja milline on eeskuju meie noortele meestele, keda me surume kaitseväkke, kes kaheksa või 11 kuud teenivad palehigis ja teavad, et nad on reservis, teavad, et nad peavad välja tulema, teavad, et sõjaväepolitsei otsib need loiumad mehed üles, teavad, et nad peavad minema? Ja nende jaoks “Eesti eest surmani” ei ole mingisugune tühi jutt, vaid see on sõdurivanne.

Ja siin me näeme ligi 10 000 meest, kes seda vannet ei täida, kellest kindlasti paljud on ajateenistuse läbinud, kellel on väga väärtuslikud sõjaväelised elukutsed. Ukraina vajab oma suurtükispetsialiste, lennueksperte, kes siin redutavad, logistikaeksperte.

Siinsamas kõnetoolis oli mees, kellel oli seljas kampsun, mille peale oli kirjutatud “Kaitsetahe”. See oli Ukraina president. Kas te mäletate, mida ta ütles? “Me tahame oma inimesi tagasi! Iga mees, kes on rindel või tagalas, teenib Ukraina võitu.”

Ka need mehed, kes siin napsu võtavad ja Annelinna korteris aega surnuks löövad, võiksid olla kas või tagalas, kui me neid välja ei õpeta, töötada logistika peal, vedada moona.

Mäletate Loll-Ivani muinasjuttu? Lösutas ahju peal ja ütles, et kõik teised on laisad ja lollid, aga Loll-Ivan on tark. Vaat selle Loll-Ivani muinasjutu peal olete siin 10 000 meest hoiule võtnud ja varsti tuleb teine 10 000, sest nad on väga halb eeskuju.

1918. aastal alustasime me 2000 mehega, vabatahtlikuga. Mobilisatsioon õnnestus, me suutsime lõpuks välja panna 75 000 meest ja üks viimane Vabadussõja veteran, kellega ma rääkisin, kes elus oli, ütles, et ta läks Läti piiri valvama paljajalu, 17-aastasena, aga ta läks ikkagi. Aga nüüd puuderdatakse suhkruga üle tugevad elujõus mehed. Milline eeskuju Eesti kaitsetahtele!

Ma ei tea, mis selle taga on. Mis on selle taga, et te soojendate desertööre. Ukrainal on puudus mitte üksnes relvadest ja laskemoonast, vaid karjuvalt inimestest.

Ma tuletan sotsidele ja Lauri Läänemetsale meelde, et teie erakond on saanud raha mehelt, kes pesi Putini lemmikoligarhi Usmanovi raha ligi miljardi ulatuses. Tema poeg istub siinsamas, temast võib saada lähiajal Tallinna linnapea. Kas ma pean oma kahtlusi väljendama, kust see vaim tuleb, et te olete valmis desertööre soojendama? Jah, mul on kahtlused, ja ta ei liiguta ka midagi. Kas te 10 minutit rääkisite sellel teemal oma erakonna juhatuses? Me oleme mitu korda küsinud. Ah, ei ole midagi, mis see rahapesu ikka ära ei ole!

Üks mees teenis krüptoärimeeste raha, Vene krüptoärimeeste raha – istub teie erakonnas. Mis sest ikka! USA-s võib-olla pannakse nad 30 aastaks vangitorni. Te olete nagu Šveitsi juust. Te olete auklikud nende annetustega, nende Vene annetustega. See tekitab põhjendatud kahtlusi. Jah, sotsiaaldemokraatidel on olnud helgemaid hetki. Ajaloolasena ma võin seda kinnitada. Ka sotsiaaldemokraadid osalesid vabadussõjas. Aga olge nende tasemel, ärge mängige kõike maha nagu mõned, kes nimetavad Eesti rahvusriiki ebainimlikuks düstoopiaks.

Ma olen ise kuulnud omaenda küla mehelt, omaenda naabrilt, kes kohtus ühe Ukraina põgenikuga ja küsis, kuidas seal Ukrainas on, mis teie sellest arvate. Mida ta talle kostis? “Ma tulin eest ära, selleks et Putin saaks tappa võimalikult palju ukrainlasi.” Kas see ongi julgeolek, mida te olete maale toonud? Kas see ongi see läbivalgustamine? Ma arvan, et neid mehi, kes nii arvavad, on Eestisse tulnud tuhandeid. Nad on ideaalselt värvatavad Vene eriteenistuste poolt. See läbivalgustus ei ole ammendav, see ei saagi olla. Üle Vene piiri tullakse ja on tuldud tuhandete kaupa. Ja sealt on tulnud keda tahes. Nii et võtke teemat tõsiselt!”