Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mart Helme: Reformierakonnal ei ole kolmandate riikide kodanikelt hääleõiguse äravõtmiseks poliitilist tahet

-
03.04.2024
Mart Helme Riigikogu kõnepuldis.

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis tuli jutuks, et valitsus ei ole terve aasta jooksul suutnud langetada mingitki otsust kolmandate riikide kodanike hääleõigusest ilma jätmise kohta kohalike omavalitsuste valimistel. Kuna peaminister Kaja Kallas ainult valetas ja vassis, võttis sõna EKRE saadik Mart Helme.

“Meie erakond esitas kaks nädalat tagasi eelnõu sellesama teemaga, milleks on kolmandate riikide kodanikelt hääleõiguse äravõtmine kohalikel valimistel. Mitte keegi ei toetanud, kaasa arvatud Isamaa. Ja tulla selle jutuga, et põhiseaduse muutmine on nii traagiliste tagajärgedega, arvestades seda, kui palju oleks võimalik hääli kokku saada põhiseaduse muutmiseks, see ei ole üldse mingi küsimus.

Milles on küsimus? Küsimus on selles, et Reformierakonnal ei ole poliitilist tahet seda sammu astuda. Selle taha asi jääbki. Aga miks seda poliitilist tahet ei ole? Meenutame siin seda, et Reformierakond ei ole tegelikult mingisugune iseseisev poliitiline jõud, vaid esindab praegu selgelt marionettvalitsust Eestis. Ja see marionettvalitsus mõned aastad tagasi, kui olukord ja meeleolud olid täiesti teistsugused, toetas entusiastlikult Venemaaga viisavabaduse lepingu sõlmimist. Teie juhtpoliitikud Paet, Mihkelson ja teised käisid ringi ja rääkisid, kui vajalik on Eestile viisavabaduslepingu sõlmimine Venemaaga. Siis toimus krõks, peremehed andsid teise korralduse ja hakati rääkima hoopis teist juttu.

Ja selles ongi küsimus. Te ei ole saanud oma peremeestelt nõusolekut, soovitust ja käsku, et tuleb Vene ja Valgevene kodanikelt, aga ka kolmandate riikide kodanikelt, kelledeks on näiteks bangladeshlased, iraaklased, iraanlased ja nii edasi, kohalikel valimistel hääleõiguse ära võtta. Selles ongi kogu teema ja nüüd te hakkate mulle muidugi ajama siin jälle mingit totaalset demagoogiat vastu ja süüdistama mind kõiges, nii nagu te seda oskate, aga tegelik põhjus on see, et te esindate marionettvalitsust, kes ei ole saanud vastavat suunist.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid