Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Helle-Moonika Helme päris peaministrilt aru Eesti varade kantimise kohta välismaale

-
04.04.2024
Helle-Moonika Helme
© Uued Uudised

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis küsis Riigikogu liige Helle-Monika Helme peaminister Kaja Kallaselt Operaili, Eesti elektrijaamade ja muude riigi varade kantimise kohta välismaale ja nagu valitsusjuhi puhul ikka, mingit reaalset vastust arupärimisele ei tulnud.

EKRE fraktsiooni saadik Helle-Moonika Helme küsis küsimuse ja jätkuküsimusena: “Kuigi te väidetavalt Eesti meediat ei loe – ja see on täiesti arusaadav, sest meie meedia teile sellist pai ei tee nagu välismeedia –, kirjutasid Postimees ja Delfi hiljuti sellest, kuidas Eesti riik tegi Soome raudteeärimeestele 12 miljoni eurose kingituse. Nimelt müüs Eesti riik oma Operail Soome äri 2023. aasta algul ära. Need olid vedurid, mis mõõtsid rööpaid Venemaa ja Soome vahel. See tehing tehti ära vaikselt, ilma suurema kärata. Nüüd rõõmustavad Soome ärimehed avalikult, et nad on teeninud kopsaka kasumi, kuna Eestilt soetatud vara tegelik väärtus oli tegelikkuses palju kõrgem kui see hind, millega Eesti riik oma vara maha müüs. Müügihinna ja vara tegeliku väärtuse vahe on tervelt 12 miljonit ja see raha on jäänud Eesti riigil saamata.

On täiesti arusaamatu, kuidas sellised käpardlikud tehingud riigi ja rahva varaga ikkagi sünnivad. Kui need juhtuvad teadmatusest ja käpardlikkusest, siis on asjad väga halvasti, aga kui selline tehing tehti teadlikult, on asjad erakordselt halvasti ja see on kriminaalne. Vähemalt peaks olema, kui meil oleks õigusriik, mis võtaks seesugused asjad uurida, eriti nüüd, kui need on välja tulnud ja on selgunud teatud asjaolusid.

Me teame, et teie valitsus kavatseb veel õige mitmeid riigivara erastamisi läbi viia, näiteks Nordica, mis juba käib ja kus on ka kerkinud väga palju küsimusi, aga vastused on väga põiklevad ja ümmargused. Kas kõigi nende erastamiste ja müükide puhul me võime samuti vaikimisi eeldada, et tegelikkuses kanditakse riigi ja rahva vara lihtlabaselt ja käpardlikult kellelegi ära ja tekitatakse sellega riigile kahju? Kes vastutab? Kas üldse keegi vastutab? Kas teie peaministrina peaksite vastutama ja mida peaks sellest arvama maksumaksja, kellel viimasel ajal muudkui tõstetakse makse, sest riigil raha polevat? Muidugi ei ole, kui see raha lihtsalt rahvalt ära varastatakse ja välismaale kanditakse.”

Jätkuküsimus: “Paradoksaalsel kombel see niinimetatud väärtuspõhine tehing, mille tuum oli sõnades just nimelt see, et Venemaa ja Vene äri on halb, teenib nüüd just nimelt seda hüve endiselt edasi. Eestlastelt ostetud raudteeäri on nimelt muutunud kuldvasikaks, mille märksõnad on Venemaalt pärit nikli ja väetiste raudteeveod, mis hoolimata juba kolmandat aastat kestvast sõjast Ukrainas käivad ikka hoogsalt edasi. Küll Soomes, aga ikkagi üks osapool seejuures on ka Venemaa taustaga Kotka sadama operaator. Ma tõesti ei tea, kas naerda või nutta. Ja väga silmakirjalikult on lääneriigid väetised ja nikli jätnud sanktsioonide alt välja, sest rohemajandusele ülemineku jaoks on need ju väidetavalt hädavajalikud. See on väga silmakirjalik, et enda ideoloogiat sõja ajal edendada kõlbab Venemaalt pärit toodanguga küll. Ja see on täpselt sama silmast silmakirjalik kui teie enda pereäri Venemaaga tookord.

Ja ei saa mitte märkimata jätta, et ka see teie pereäri partner kasvatab veel praegugi eriliselt hoogsalt oma Venemaal asuva ettevõte kasumeid, kuigi teie väitel käis teie abikaasa tookord seal sedasama äri vaid ainult kokku pakkimas. Tänu sellistele kindlalt abistavatele kätele nii Eestis kui Soomes ja ka lääneriikides üldiselt on Venemaa majandus kahjuks saanud sõjast hoolimata maailma suuruselt viiendaks majanduseks, samal ajal kui meie inimesed peavad aina rohkem püksirihma pingutama.

Aga tuleme teema juurde, mida kajastatakse, mida on kajastatud meie meedias, ja see teema puudutab meie elektrijaamasid. Kõigepealt sai Eesti rahvas on teada, et talle kuuluv vara hinnati lihtsalt alla ja tehti raamatupidamislikult väärtusetuks. Me võime ka seda tegelikult nimetada rahva tagant varastamiseks. Siis läks veel natuke aega mööda ja me saime samuti meedia vahendusel teada, et Eesti Elektrijaama esimene plokk lihtsalt monteeritakse lahti ja antakse ära Ukrainale. Kes on andnud teile sellise volituse Eesti rahva vara lihtsalt et ära anda? Me tegelikult mäletame, kuidas Eerik-Niiles Kross, Toomas Hendrik Ilves ja teised üritasid kuus aastat meie elektrijaamu läbi erastamisprotsessi venelastega seotud Ameerika riiulifirmale ära kantida. Ja nüüd on jälle seesama seltskond asja juures ja teeb enam-vähem sama asja. Kes teile selleks loa ja volitused on andnud?”

Küsimust täpsustas ka saadik Rain Epler: “Ukrainat on vaja aidata – selles osas me oleme ühel nõul –, aga meie piiririigina peaksime ka enda turvalisusele mõtlema. Kuna uudistest saab välja lugeda, et see plokk on töötav ja sellega on võimalik elektrit toota, mida siis nüüd Ukrainas tegema hakatakse, siis kas me siin jällegi ei ole selles olukorras, kus me enda vastupanuvõimet oluliselt nõrgendame, teades, et geopoliitiline olukord on väga nukker?”

Allikas: Riigikogu stenogrammid