Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Võimuliit otsustab nüüd ka opositsiooni eest kõik ära

-
03.04.2024
Koalitsioon lubab Jüri Ratasele “õla alla panna”.
© UU

Seda, et Eesti parlamentaarsest demokraatiast on vasakliberaalse koalitsiooni valitsedes ainult räbalad järel, teab iga poliitikateadlik inimene, ning nüüd saab see tõestust – koalitsioon otsustab ära ka vastasrinna tegemised.

ERR kirjutab otse välja “Koalitsioon eelistaks näha riigikogu teise aseesimehena Jüri Ratast” ehk “Jüri Ratase saamine riigikogu juhatuse liikmeks nõuaks ka koalitsiooni hääli.”

Varem oli traditsiooniks, et Riigikogu teise aseesimehe koha saab suurima opositsioonierakonna esindaja ehk siis Jüri Ratase asemel pidanuks juba siiani olema EKRE esindaja, kuid Keskerakond ja Isamaa pilastasid sellegi tava ära. Nüüd aga on tekkimas kurioosne olukord, kus neil kahel ei pruugi Ratase veeretamiseks piisavalt hääli olla ja mängu astub koalitsioon.

Võimuerakonnad aga EKRE juhatusse lasta ei taha ja sisuliselt hakkavad määrama seda, kes teiseks aseesimeheks saama hakkab – seega otsustavad nemad riigis sisuliselt kõike. ERR-i uudis ütleb ära, et valedekoalitsioon upitab Ratase pukki. Väidetavalt on asjasse haaratud Tallinna võimumängud, kus käsi peseb kätt ning “kurgid lähevad sulle ja raha mulle”.

Siiani oli ikka kombeks see, et koalitsioon sai oma esimehe ja esimese aseesimehe koha kätte ja laskis opositsioonil endal teise aseesimehe kohaga mängida, kuigi ka seal oli traditsioon juba ees – nüüd pole enam ei reegleid, tavasid ega kombeid.

Parlamentaarne demokraatia on Eestis olematuks kuivanud – kõigepealt ei saanud suurim opositsioonierakond neile traditsiooniliselt kuulunud kohta ja nüüd määrab võimuliit sellegi ära, kes opositsioonist positsiooni hõivab. Ja mõistagi upitatakse sinna Jüri Ratas, kes mängib ka Isamaas olles truult võimumänge kaasa.

Kuidagi ida-euroopalikuks muutub see Eesti demokraatia, nagu päris Moldovas kohe…

Uued Uudised