Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonna automaks käib isegi Euroopa Komisjonile pinda: see diskrimineerib välismaalt ostetud autode omanikke

-
04.04.2024
Meeleavaldus automaksu vastu.
© UU

Euroopa Komisjon leidis, et Eestis plaanitava automaksu üks osa ehk registreerimistasu kavandatud moel diskrimineerib teistest Euroopa riikidest ostetud autode omanikke.

Rahandusministeerium lubas paari nädala jooksul otsustada, kas hakatakse muutma riigikogus juba esimese lugemise läbinud eelnõu või minnakse Euroopa Komisjoniga vaidlema.

Valitsuse plaanide kohaselt peaks järgmisest aastast rakenduma mootorsõidukimaks, mis hakkab koosnema kahest osast. Esiteks maks, mida tuleb kõigil sõidukiomanikel tasuda iga-aastaselt. Lisaks plaaniti kehtestada Eestisse toodud autodele registreerimistasu. Viimast osa peab Euroopa Komisjon diskrimineerivaks.

Komisjon leidis, et kuna uut maksu tuleb maksta ainult autode esmasel registreerimisel Eesti liiklusregistris ja seda ei pea maksma Eestis autot müües, siis diskrimineerib see teistest liikmesriikidest toodud autode omanikke.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Annely Akkermanni (RE) sõnul on Euroopa komisjoni hinnang isegi leebem kui rahanduskomisjon eeldas. “Euroopa Komisjon ei ole kategooriliselt registreerimistasu kehtestamise või mittekehtestamise vastu,” sõnas ta.

“Samas on olemas üheksa aasta tagune Euroopa Komisjoni ja Euroopa Kohtu otsus Rumeenia osas, kus üks inimene kaebas selle peale ja Rumeenia riik pidi valesti kogutud mootorsõiduki maksu tagasi maksma maksjatele,” lausus Akkermann.

Rahanduskomisjon ootab rahandusministeeriumilt aprilli lõpuks ettepanekuid automaksu eelnõu muutmiseks. Kuna kiri jõudis Eestisse esmaspäeva õhtul, siis rahandusminister Mart Võrklaeva sõnul pole võimalik öelda, milliseid muudatusi eelnõus tehakse.

Võrklaev ei välistanud võimalust, et minnakse Euroopa Komisjoniga vaidlema.

Registreerimismaksust täiesti loobumist ei pea Võrklaev võimalikuks.

 

Allikas: ERR