Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

E-riigis varastati sadade tuhandete apteegiklientide andmed. Asi see siis e-hääli varastada ole

-
04.04.2024
Ainult Kreml ja Stenbocki maja “usaldavad” küberruumi piiritult.
© Scanpix

Peale Eesti ja Venemaa ei kasuta keegi e-valimisi ja seejuures sugugi mitte mahajäämusest, vaid seetõttu, et küberruum pole piisavalt turvaline. Andmevargus Apotheka kliendikaardisüsteemist tõestab seda taas.

BNS vahendab: “Keskkriminaalpolitsei, riigiprokuratuur, andmekaitse inspektsioon ning riigi infosüsteemi amet teatasid neljapäeva hommikul ühisavalduses, et Apotheka kliendiandmete leke puudutas sadu tuhandeid inimesi.

Apteegi- ja haiglakaupadega tegelev ettevõte Allium UPI teavitas veebruaris, et nende hallatud kliendikaardisüsteemi on ebaseaduslikult sisenetud ja laetud alla klientide isikukoode, ostuandmeid ning kontaktandmeid. Asjaolud selgitatakse alustatud kriminaalmenetluse ja järelevalvemenetluse käigus.

Kriminaalmenetluses on praeguseks tuvastatud, et Allium UPI andmebaasist laeti ebaseaduslikult alla ligi 700 000 Apotheka, Apotheka Beauty ja PetCity kliendikaardi omaniku isikukoodi, üle 400 000 e-posti aadressi, ligi 60 000 koduaadressi ja umbes 30 000 telefoninumbrit. Samuti on võimalik tuvastada ostetud käsimüügiravimeid ja muid apteegikaupu aastatel 2014-2020, kuid mitte ostetud retseptiravimeid.”

Selliseid uudiseid tuleb alatasa, ikka ja jälle on kusagilt andmeleke toimunud, aga riiklikku e-valimissüsteemi peetakse millegipärast raudkindlaks – kuigi muu maailm ei pea.

Viimased Riigikogu valimised, kus e-hääled toodi tavapärasest erinevalt välja viimasel hetkel, panevad arvama, et manipuleerimine valimistulemustega on reaalsus. Siit aga tekib uus ja täiendav julgeolekuline oht – kui e-valimisi kasutav Venemaa, kelle “spetsialistidel” on kogemused olemas, suudaks Eesti valimissüsteemi sisse häkkida, oleks tal üsna lihtne teha näiteks Koos-partei parlamendierakonnaks või siis vähemalt riigi raha saavaks parteiks.

Venelaste sissemurdmist aga oleks raske paljastada ja avalikkuse ette tuua, seda juhul, kui Reformierakonna asjapulgad seal juba häälte ümbersuunamisega ametis on – Kremli tegevust paljastades jääks need tegelased suurema auditiga ise ka vahele. “Omad” häkkerid oleksid sunnitud Venemaa kuritegu varjama.

Eesti aga kavatseb lisaks e-valimistele korraldada ka m-valimised – kohe suurem tööpõld neile, kes IT-maailma oma eesmärkide tarvis ära kasutavad.

Uued Uudised