Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

MEEDIAVALVURI konkurent süvameediast: ajakirjanduslikud lakeid ei saa olla „neljas võim“

-
06.04.2024

„Aitäh, armas sõber! Lugesin sinu pikemat lugu „Erukolonel, umbkeelsed tänavatel on Kaja Šarikovi lapsed“, mis ilmus 05. aprillil 2024. a. Uute Uudiste portaalis.

Olen mõtisklenud viimastel aegadel sama teema üle ehk sellest, miks on meie maal asjad nii ja miks on meie ajakirjanduses nii, et ka seal pole asjad paremini kui meie maal. Tegelikult on need asjad seotud – ajakirjanduse halb olukord ja riigi ning ühiskonna halb olukord.

Meie ajakirjanikud armastavad vastu rinda prõmmida, et nemad olla “neljas võim”. Ei, Eestis pole ajakirjandus “neljas võim” – selleks, et olla “neljas võim” on tarvis omada kriitilist mõtlemist, ka enda suhtes. Seda meie ajakirjanduses pole hetkel peaaegu mitte üldsegi. Ja vastavalt on ka riigis asjad nõndaviisi, nagu nad on – riiki juhivad kriisiajal inimesed, kes ei saaks reaalselt juhitud isegi mõne maakooli sööklat.

Probleemide juured meie ajakirjanduses ulatuvad aastakümneid minevikku ja konkreetsemalt personalivalikusse. Juhtideks on süstemaatiliselt edutatud inimesi, kelle puhul pole kriteeriumiks pädevus, aga see kui lihtne on nendega mängida-manipuleerida, need omakorda katsuvad võtta tööle endast veel rumalamaid ja manipuleeritavamaid inimesi. Meenub see kuidas ERR tegi omal ajal ETV+ esimese juhi otsinguid. Kandidaatideks olid paar kogenud inimest, kes praagiti kõrvale ja võeti eelneva juhi- ja ajakirjanduskogemuseta Ida-Viru bandiidi sõbratar. Lihtsalt ERR-i juhid mõtlesid, et sellise inimesega kel pole kogemust ja ajakirjandustööst aimu on lihtsam manipuleerida, tema kuulab kõiki käsklusi, aga need, kes on töötanud ajakirjanduses võivad omada oma arvamust ja vastu hakata.

Sealt siis hakkas pihta ajakirjanike sissevool Tšeljabinskist ja Kohtla Järvelt, bandiidi eks-sõbratar maksis oma sõpradele, sõbrannadele ja armukestele paar-kolm tuhat eurot palka kuus, keerutas raha sinna ja siia. Uue kanali viie aasta eelarve löödi läbi kolme aastaga. Aga see pole isegi tähtis – lihtsalt see näide peegeldab kõike seda, mis on meie meedias tehtud viimased 20 aastat. Sama on ju ka teistes väljaannetes: edutatud on mitte-liiga-tarkasid käsutäitjaid.

Neid, kes vaataksid ülemuse silmadesse ja aimaks kuhu suunas joosta. Muidugi ei saa sellised olla “neljas võim”. Kas lakei rikka mehe majapidamises saab olla neljas võim? Ei saa, lakei on lakei.

Ja nii lähebki Eesti riigis läbi iga lollus. Ja lollusele kiidetakse veel takka.“

MEEDIAVALVUR: erukolonel, umbkeelsed tänavatel on Kaja Šarikovi lapsed