Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

e-Eesti on läbi kukkunud, kuid see ei sega manipuleeritavaid elektroonilisi valimisi korraldada

-
07.04.2024

Ennast selles valdkonnas üles upitanud Eesti on e-riigina läbi kukkunud, küberrünnakud halvavad üksteise järel ametkondade kodulehekülgi või jooksevad need süsteemid ise kokku, mitte miski, mis puutub digimaailma, ei ole turvaline, kuid vaatamata sellele korraldatakse ebaturvalisi ja usaldusväärtuseta e-valimisi, ja nagu sellest veel vähe oleks, juurutatakse ka m-hääletust.

ERR vahendab, et julgeolekuekspertide hinnangul püüab Venemaa sekkuda paari kuu pärast toimuvatesse Euroopa Parlamendi valimistesse.

Kolm päeva tagasi tuli avalikuks, et  kelmid varastasid 700 000 Apotheka kliendi andmed.

Iga teise eestlase isikukood, ostuinfo ja kontaktandmed lekkisid apteegi- ja haiglakaupadega tegeleva Allium UPI süsteemist. Ettevõte haldas Apotheka, Apotheka Beauty ja Pet City kliendikaardi omanike andmeid.

Kelmid said kätte andmed aastatest 2014–2020, sest tegu oli andmebaasi varukoopiaga, kus reaalaja infot ei kuvatud.

 

Kuus päeva tagasi oli rikke tõttu tunde kättesaamatu Transpordiameti e-teenindus. Selle tõttu oli häiritud nii politsei kui ka ülevaatuspunktide töö.

„Transpordiameti e-teenindus on olnud maas üle tunni, mistõttu ei tööta ka ükski ülevaatuspunkt üle Eesti. Hämmastav e-riik,“ kirjutas üks Delfi lugeja. „Terves Eestis on tehnoülevaatuse serverid juba mitu tundi maas. Ei saa ülevaatust teha,“ märkis teine.

Politsei pressiesindaja Annika Maksimov kinnitas, et häire mõjutab ka politsei tööd. „Kui tahame näiteks vaadata, kas autol on kehtiv ülevaatus, siis seda me praegu teha ei saa,“ tunnistas Maksimov.

Eile ei pidanud vastu eksamite Infosüsteem (EIS) – Tallinna ja Harjumaa riigigümnaasiumite ühiskatsetele ja testi tegemine lõpetati. Haridus- ja teadusministeerium kinnitas ERR-ile, et esines tehnilisi tõrkeid. Testi tulemusi sisseastumisel ei arvestata.

Laupäeval kell 10 alanud riigigümnaasiumite ühiskatseid saatsid tehnilised tõrked ja algul kell 13 lõppema pidanud testi aega pikendati esialgu poole tunni võrra ja seejärel katkestati testi tegemine lõplikult.

“Praegu saan öelda, et EIS-is oli tehniline tõrge. Alustasime kohe keskkonna tõrgetega tegelemist, kuid mis täpsemalt juhtus, saan öelda päeva jooksul,” ütles Tallinna riigigümnaasiumite kommunikatsioonijuht Iiris Viirpalu.

Nii palju siis viimase nädala uudiseid kehva tervisega e-tiigrist, kelle hüpe on pigem nagu koperdamine. Ometi hoitakse selles ebakindlas alas ühena väheste riikidena kümne küünega kinni manipuleerimisi võimaldavas e-valimistest.