Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Poliitametnikud ei mõista, et rahvusvahelisel õigusel põhinevat maailmakorda enam pole

-
07.04.2024
Rahvusvahelise õiguse järgi on ka jõe taga nähtav linn Eesti Vabariigi oma. Pilt on illustratiivne.
© UU

Ukraina territoriaalne terviklikkus tuleb igal juhul taastada ja Venemaa ei tohi saada tükikestki võõrast maad, kuid samas on poliitikutel aeg aru saada, et nn rahvusvahelisel õigusel põhinev maailmakord enam ei tööta, ja seda juba Nõukogude Liidu ja Jugoslaavia lagunemisest ning nn Külma sõja lõpust saati.

Jutt ei käi ainult hetke Ukraina sõjast, Venemaa on sisuliselt röövinud ka Gruusia ja Moldova alasid, Aserbaidžaan kehtestas kontrolli põlise Armeenia ala Artsahhi üle, Hiina valmistub Taivani vallutama – need on ainult otsesed vallutused, kuid lisaks muudetakse maailmas ka mõjusfääre. Näiteks võtavad Venemaa ja Hiina aktiivselt Läänelt üle Aafrikat, Hiina kinnistab võimu Vaikse ookeani saareriikide üle jne, EL tahab üha enam itta laieneda – see kõik tähendab tohutuid muutusi maailmakorras.

Tegelikult lõid mõrad “rahvusvahelisel õigusel põhinevasse maailmakorda” juba Jugoslaavia lagunedes, mil ühe riigi asemel oli järsku mitu ja see sündis ränga sõjaga, NATO okupeeris Kosovo ning Venemaa Abhaasia ja Lõuna-Osseetia – sellega lõppes sisuliselt rahvusvaheliselt paika pandud piiride tunnustamine. Ka Eesti piir on läände nihutatud ja Tartu rahu järgsed piirid hetkel enam ei kehti.

Kui vaadata mujale maailma, siis üks piirkond, kus piirid segi paisati, on nn Aafrika sarv – Somaalias on sisuliselt mitu iseseisvalt eksisteerivat riiki, Eritrea lõi Etioopiast lahku, Lõuna-Sudaan Sudaanist, mis tähendab, et piire muudetakse juba laialdaselt.

Kahtlemata ei ole see hea ega õige, agressoritele ei tohi anda mingitki võimalust vallutusi teha, aga on ilmselge, et “rahvusvahelisel õigusel põhinevat maailmakorda” lihtsalt enam pole. ÜRO on muutunud sama jõuetuks nagu kunagi Rahvasteliit, sest Julgeolekunõukogus on eriti agressiivne Venemaa ja oma mõju laiendav Hiina – senist maailmakorda ei kaitse enam miski. Venemaad ei peatatud ei Abhaasia, Lõuna-Oseetia, ja Krimmi annekteerimise, ei Donbassi tungimise järel – mis diplomaatilistele sammudele enam loota tasub?

BNS vahendab: “Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov ütles New Yorgis toimunud ÜRO üritusel, et reeglitel ja rahvusvahelisel õigusel põhinev maailmakord peab jääma kestma.

Eesti korraldatud üritusel, mis käsitles multilateralismi tugevdamist ÜRO põhikirja järgimise kaudu ja väikeste riikide rolli selles, rõhutas Vseviov riikide kohustust tagada multilateralismil ja rahvusvahelisel õigusel põhinev maailmakord.

“Kõik ÜRO liikmesriigid on võtnud endale kohustuse järgida ja austada ÜRO põhikirja, kuid näeme, et kõik riigid seda ei tee. See on aga löönud kõikuma maailmakorra, mida ÜRO ja tema liikmesriigid on lubanud kaitsta,” vahendas välisministeerium Vseviovi sõnu.

Vseviov esindab seejuures valitsust ja poliitilisi jõude, kes alles hiljuti olid valmis piirileppega loovutama Venemaale Tartu rahu järgsed alad Narvataguses ja Petserimaal.

Kui Eesti poliitikud arvavad, et näiteks Venemaa hoolib “rahvusvahelisel õigusel põhinevast maailmakorrast” või et demokraatlikul maailmal on jõudu ja võimalust teda mõjutada, siis vaadaku Ukrainat – Venemaa ei hooli seal millestki ja Lääs pole isegi suutnud Ukrainat piisavalt toetada. Mitte miski ei näita, et senine maailmamudel veel toimiks ja kui Eesti seda ei arvesta, vaid loodab pimesi “rahvusvahelisel õigusel põhinevale maailmakorrale”, siis on idaagressor varsti siingi.

EKRE poliitik Mart Helme on juba ammu rääkinud sellest, et poliitilised jõujooned on maailmas kardinaalselt muutunud ja seda maailmakorda, mis oli meie taasiseseisvumise ajal, enam pole. Ilmselge on seegi, et maailmal ei ole poliitilist jõudu Venemaad Ukrainast taanduma sundida ja kui miski piirid tagasi nihutab, siis on selleks Ukraina sõjalised meetmed. Sellest, et ÜRO või veel keegi sunnib Venemaad taganema, ei maksa unistadagi. Mida varem me selle endale selgeks teeme, seda parem.

Uued Uudised