Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Majanduskatastroof on käes – teenindajad virelevad ja ärid pannakse kinni

-
07.04.2024
Juuksur

Reformierakond on mõne aastaga riiki nii käpardlikult ja vaenulikult valitsenud, et enam ei saa rääkida kuristiku äärel olemisest, vaid käes on konkreetselt majanduslik katastroof. Sellest kõneleb ilmekalt ERR-is ilmunud artikkel, mis kirjeldab, kuidas klientide kõhna rahakotti tunnetavad nii juuksurid, restoranid kui ka autoparandajad.

„Inimesed söövad vähem väljas, lükkavad autohooldust või -remonti võimalusel edasi ning ka juuksuriskäikude intervall pikeneb. Põhjuseks peab Eesti Pank nii teenuste kallinemist kui ka seda, et käibemaksutõusu ootuses osteti rohkem sõidukeid ja muudeks kulutusteks jäi vähem raha,“ vahendab ERR.

Juuksurite ühenduse esimees Kertti Viru rääkis ERR-ile, et majanduslanguse mõju on juuksuritele tuntav ning õhus on teadmatus.

Juuksurite elu muudab keeruliseks ka toormaterjali hinnatõus. Viru sõnul on osa juuksureid juba kaks korda hindu tõstnud, rohkem pole see aga enam võimalik

Keskpanga ökonomist Lauri Matsulevitš ütles, et selle aasta esimestel kuudel kallinesid teenuste üldisest hinnakasvust märgatavalt kiiremini väljas söömine, aga ka ilu- ja juuksuriteenused.

Eesti hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimees ning Tallinna Palace’i hotelli juht Ain Käpp ütles, et ka hotellid ja restoranid kogevad inimeste soovi vähem väljas söömise, reisimise ja meelelahutuse peale raha kulutada.

Lisaks on langenud ka kohalike inimeste ostujõud ning muud kulud kasvanud.

Käpp ütles, et nii mõnedki raskustesse sattunud restoranid on juba uksed kinni pannud, ehkki seda ei afišeerita. Tema sõnul on halb, kui Eestis saab väljas söömisest luksuskaup, sest Eestis on head oskused, Michelini tärnidega restoranid ja palju võimalusi olla riigina tuntud hea toidu ja joogi pakkujana.

Keeruline on aga kõigil restoranidel, olgu tegu soodsama või kallima hinnaklassiga – suures pildis on kõik murelike nägudega.

Aastakümneid meelelahutusüritusi korraldanud BGM Managemendi juht Emil Oja ütles, et eelmise aasta põhjal võib öelda, et piletimüük on langustrendis, mida aga see aasta toob, pole veel teada.

Juba mitmel aastal on Oja sõnul märgata seda, et inimesed jätavad piletiostu viimasele hetkele, mis paneb korraldajad keerulisse olukorda, sest prognoose on raske teha ja kõik sõltub lõpuks ilmast.

“Eestis on kombeks, et kui on tasuta üritus – laadad ja muud sellised –siis sinna ikka tuleb rahvast. Kõike, mis on tasuta, tarbitakse hea meelega,” lausus Oja.

Iluteenuste ja meelelahutuse kõrval sunnib ebakindel majanduslik olukord edasi lükkama ka praktilisemaid vajadusi, näiteks autoremonti.

Amservi järelteeninduse juht Mairo Romandi ütles, et kliendid on hinnatundlikumaks muutunud ja sõidukite remonttööde puhul lükatakse seda, mis võimalik, edasi.

Eesti Panga ökonomist Lauri Matsulevitš ütles, et majapidamiste teenuste tarbimine pole langenud sedasi nagu kaupade tarbimine. Küll aga vähenes eelmise aasta teises pooles ja selle aasta alguses valdavalt eratarbijatele pakutavate teenuste nagu väljas söömise ja meelelahutuse maht.

 

Allikas: ERR