Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Helle-Moonika Helme: valitsuse poliitika ei ole ühestki küljest pere- ja lastesõbralik

-
09.04.2024
Helle-Moonika Helme.
© UU

Esmaspäeval esitati sotsiaalkaitseminister Signe Riisalole arupärimine vaenu õhutamise kohta lastega perede suhtes ja pärast debatti võttis sõna ka EKRE saadik Helle-Moonika Helme, kes nimetas valitsuse poliitikat samuti laste- ja perevaenulikuks.

“Mis mind natukene häiris, oli ministri isiklik solvumine selle arupärimise pärast ja talle ei meeldinud kuidagi see küsimuste toon. See isiklik solvumine ei ole siinkohal absoluutselt asjakohane, sellepärast et te olete minister ja te viite ellu valitsuse poliitikat. Ja siinkohal ei ole absoluutselt oluline, millisest perest pärit olete või kui palju teil endal on lapsi ja lapselapsi. Teie olete muu hulgas vastutav valitsuse üldiste poliitikate eest, mis on lastevaenulik. Ja seda me oleme siin rääkinud, tõime ka korduvalt oma küsimustes välja ja peegeldasime teile.

See põhjus-tagajärg seos on ju olemas. Katastroofiliselt vähenenud sünnid on fakt ja on reaalsus. Siin ei ole mitte midagi pistmist sellega, kas teie isiklikult armastate lapsi või mida te arvate, milline laste heaolu ja see kõik peaks olema. Fakt on see, et teie valitsuse poliitika ei ole lapsesõbralik, ei ole seda kunagi olnud. Kui me vaatame ka kõiki neid plaane ja kõiki neid seaduseelnõusid, mida te olete teinud ja ka meie lauale lauale toonud – see on fakt, et teie valitsuse poliitika ei ole kusagilt küljest peresõbralik.

Vaatame, mis meile siin laua peale on toodud. Küsime: kas see on valitsuse peresõbralik poliitika, ja kas see peresõbralik keskkond, mida te nii ilusasti oma oma sõnades siin tahate luua avalikkusele? Aga tegelikult mida me näeme? Meil on rajud maksutõusud: käibemaks, tulumaks, aktsiisid. Ja see kõik, absoluutselt kõik, iga euro maksutõusu, iga euro, mis tuleb nagu peredele koormaks, see kõik tuleb perede eelarvest. Või kõrge inflatsioon. See kõrge inflatsioon mõjutab ju absoluutselt kõike. Ja teie ei ole teinud ega tee midagi, et see nii ei oleks.

Näiteks kõrged energiahinnad, me oleme siin juba kaks aastat kõrgete energiahindade käes vaevelnud ja teie ei ole mitte midagi ette võtnud. See on tegelikult see raha, mis on kõik läinud jälle perede eelarvest välja, lastele mõeldud, laste arvelt on läinud lihtsalt energiaärimeeste taskusse ja valitsus on vaadanud lihtsalt pealt, lasknud sellel kõigel sündida. Millisest küljest on selline tegevus või valitsuse poliitika peresõbralik? Ei ole!

Rain Epler tõi väga hea näite. Te ütlete, et oi, riigieelarve on nii suures miinuses ja raha ei ole ja peredele ei jätku ja kustkohast me seda võtame. No palun väga: tõepoolest, 200 miljonit aastas on selle valitsuse plaan hakata uputama merre. Sadu miljoneid läheb mitte kunagi teostuvasse Rail Balticu projekti, loodud Kliimaministeeriumi bürokraatiasse, roheutoopiatesse. Ja see raha jääb kõik meie lastel saamata, sest nende vanemad peavad selle riiklikku räkiti ju kinni maksma.

Ja te ütlete, et oi jah, siis toetusi ei saa. Muidugi ei saa, sest riigil raha pole. Muidugi ei ole, sellepärast et teie prioriteedid on nii teistsugused. Need ei ole mitte kusagilt küljest peresõbralikud, vaid on äärmiselt perevaenulikud. Ja see oli ka selle arupärimise mõte. Nii et teil ei ole mõtet siin tulla ja mängida solvunut, et umbes, kuidas te julgete minu käest midagi sellist küsida või kuidas te julgete, ma ei tea, selliseid arupärimisi siin üldse esitada.

Te ütlesite, et riik ei saa tõsta toetusi. Hästi, aga mida riik saaks ja peaks tegema? Esiteks, riik peaks arendama majandust tervikuna, sest tegelikult majandusest tulevad need maksud, aga mitte inimeste maksudest. Ja sealt edasi me tegelikult omaksime riigina ka raha nendeks samadeks toetusteks, millest me siin täna räägime.

Ja lõpetuseks markeerin ära ka selle Soome teema, mida te tõite siin justkui näiteks, et näete, et me ei saa siin, et meil ei ole sellist riigieelarvet nagu Soomes, et me ei saa siin maksta selliseid toetusi, sest meil ei ole selliseid makse nagu Soomes. Vabandust, erinevalt Eestist on Soomes toimiv majandus. Neil on rasketööstus, neil on madalad energiahinnad, neil on kogu sektor läbi mõeldud ja targalt üles ehitatud ja sealt tulevad neil tegelikult maksud, millest nad maksavad ka oma inimestele toetusi.

Aga Eestis! Eesti valitsus, see küündimatu ja käpardlik valitsus ei suuda absoluutselt niimoodi mõelda. Peaminister tuleb siia ja ütleb niimoodi, et ega siis raha ei tule kuskilt seinast, see tuleb inimeste taskust, inimeste maksudest. Aga seda, et see tuleks päriselt majandustest – niimoodi te mõelda ei oska.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid