Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Politoloog: Läänes arvatakse, et Putin on lihtsalt halb unenägu ja seetõttu ei tee keegi piisavalt selleks, et Ukraina võidaks

-
09.04.2024
See käepigistus on Eestile ajalooline häbi.
© Scanpix

Lääs ei ole suutnud vastata Venemaa ohu väljakutsele ja vajab tugevaid liidreid, kes suudavad inimesi mobiliseerida, kirjutas Rutgersi ülikooli politoloogiaprofessor Alexander Motyl ajalehe The Hill veerus, mida vahendas teisipäeval uudisteagentuur UNIAN. Professor soovitas muu hulgas analüüsida Norra välisministri Espen Barth Eide hiljutist avaldust, et keegi ei tee piisavalt selleks, et Ukraina sõda võidaks.

“Loogiline mõte selle taga on järgmine – kui usute, nagu väidavad Eide ja enamik NATO riike, et Putini Venemaa kujutab endast eksistentsiaalset ohtu Euroopale, siis teete kõik endast oleneva, et sellele ohule vastu seista, aidates Ukrainal võita. Ja kui te ei tee Ukraina abistamiseks kõike, mida saate, siis järeldub, et te ei pea Putini Venemaad eksistentsiaalseks ohuks Euroopale,” kirjutas politoloog.

Professor märgib, et viivitus, ebapiisav toetus ja vastumeelsus Venemaa vastu karmide sanktsioonide kehtestamisel viitavad sellele, et NATO liikmesriigid ei mõtle tegelikult seda, mida nad räägivad. Selles küsimuses on politoloogi hinnangul ausam Ungari ja Slovakkia peaministrite, aga ka Donald Trumpi seisukoht. Balti riigid on professori hinnangul ohust teadlikud.

“USA on suurim silmakirjatseja. Kui välja arvata väike rühm tulihingelisi Trumpi toetajaid USA kongressis, siis jääb Ameerika poliitiline klass seisukohale, et valdav enamus toetab Ukrainat ja mõistab Venemaa ohu ulatust. Ometi on Washington osutunud suutmatuks allutada valimispoliitikat ja isiklikke ambitsioonidele ilmselgele võimalusele, et Ukraina lüüasaamine tähendaks Venemaa jätkuvat laienemist ja Kolmandat maailmasõda – ja sealjuures tuhandete ameeriklaste surma,” seletas politoloog.

Motyl usub, et Lääne võimetust uskuda, et Putin on uus Hitler, võib seletada lootusega, et see on lihtsalt mingi halb unenägu. “Kui Putin aga läheb oma teed mööda edasi, siis võib nende uni paraku muutuda püsivaks,” rõhutas teadlane.

Professor on kindel, et Läänes puudub uus Winston Churchill või Franklin Roosevelt, kes suudaks inimesi mobiliseerida ja Venemaa ohule julgelt vastu astuda. “Iroonia on see, et Putin on sarikaotaja ja strateegiline imbetsill, keda võib proovida julgev lääne liider kergesti üle kavaldada. President Volodõmõr Zelenskõi, vaatamata kõikidele oma puudustele, tõusis oma ülesannete kõrgusele ja hoolimata poliitilise kogemuse puudumisest õnnestus tal rahvas ühendada ja Putinile vastu hakata. Seetõttu on tugevate liidrite esilekerkimine võimalik ka tänapäeval,” jätkas politoloog. (BNS)