Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Taas üks ühiskonna toetuseta maks: 62 protsenti elanikest ei poolda magustatud jookide maksu

-
09.04.2024
Kaja Kallas uputaks Eesti maksude alla.
© Erki Evestus

Automaksu vastu on suurem Eesti ühiskonnast ning ka teised Kaja Kallase, Reformierakonna, sotside ja Eesti 200 räkitmaksud ei leia inimeste hulgas toetust.

Kantar Emori läbi viidud avaliku arvamuse uuringu tulemuste järgi ei poolda 62 protsenti vastanutest magustatud jookide maksu kehtestamist.

Uuringust selgub, et magustatud jookide maksustamisele on vastu 62 protsenti vastanutest, maksu toetab 31 protsenti elanikest. Kui magustatud jookide maksu kehtestamise osas puudub kindel seisukoht 8 protsendil vastanutest, siis magusainetega ja suhkruvabade jookide maksustamise vajalikkuses on inimeste kõhklus ligi kaks korda suurem ehk 13 protsenti.

Kui maksu tõttu peaks magustatud jookide hinnad kerkima, siis 46 protsenti vastanutest leiab, et see ei mõjutaks nende tarbimist mitte mingil viisil. 27 protsenti vastanutest ütleb, et nende tarbimine ei väheneks, kuid võimalusel asendatakse need mõne odavama alternatiiviga.

Vanusegruppide lõikes ilmneb, et mida vanemad on inimesed, seda vähem ollakse valmis loobuma harjumuspärastest toodetest olenemata nende hinnast. Kuigi noori mõjutab hind veidi rohkem, siis 16-24-aastased on teistest agaramad otsimaks odavamaid alternatiive magustatud jookidele. Selle juures ei olda siiski valmis vähendama tarbitavaid koguseid.

Uuringust selgub, et iga neljas vastanu kaaluks võimalust hankida maksustatavaid tooteid mõnest naaberriigist. Peamiselt on selleks valmis need, kes maksu ei toeta – selles segmendis hindab Lätist ostmist pigem tõenäoliseks 37 protsenti vastanutest. (BNS)