Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Anti Poolamets Tiit Riisalole: räägite ilusaid sõnu digiloost ja personaalmeditsiinist, aga äsja oli suurim meditsiinialaste isikuandmete vargus 30 aasta jooksul

-
09.04.2024
Eesti Kaja Kallase ajal.
© UU

Teisipäeval kuulas Riigikogu ära majandus- ja infotehnoloogiaministri Tiit Riisalo ettekande riigi pikaajalise arengustrateegia “Eesti 2035” elluviimisest ning see leidis kõva kriitikat EKRE fraktsiooni saadiku Anti Poolametsa poolt.

“Täna kõlas siin mitu korda huvitav sõna nimega “optiline illusioon”, ma siis kasutaksin seda ka. Minister Riisalo ja Andres Sutt tõid oma kõnedes välja nii palju optilisi illusioone, et kõiki neid miraaže ei ole võimalik siin lühikeses ettekandes käsitleda.

Aga alustame peaministri enda sõnadega, kui hästi meie konkurentsivõimel läheb. Tema värske intervjuu ütleb, et rahanduslik seis on väga halvas olukorras. Sellel põhjusel valitsus iga kuu tegelikult nii riigieelarve strateegiat kui ka täna riigieelarvet arutab. Kahjuks ei ole rahanduse vallas häid uudiseid. Peaministri sõnad. Suures pildis on tema sõnul selles olukorras kaks valikut: leida täiendavaid tuluallikaid või kärpida kulusid. Need olevat kaks tööriista, mis meie käes on. Aga maksuküür kaob tuleval aastal plaanitud kujul, kinnitas Kallas.

No siis on selge, et minnakse pimesi oma kehva plaaniga edasi, majanduslangus süveneb, ekspordi langus süveneb. Ehk ei ole ka seda taibukust, et olla paindlik ja lähtuda välistingimustest, oludest, et hoida majandus kasvul. Ei, pimesi minnakse oma vana plaaniga edasi, mis on juba näidanud oma nõrkust. Selles, kui te tahate enda valijatele pettuse valmistada, ei saa teid mitte keelata, aga ometi selle tõttu kannatab kogu Eesti. Ja seda me ei saa rahulikult pealt vaadata. Praeguse koalitsiooni majandusmudel, mis põhineb üksnes maksutõusudel, tirib jätkuvalt majandust allapoole.

Loen mõned uudised, uudiste pealkirjad viimase poole aasta jooksul. September 2023: “Eurostati kohaselt on Euroopa suurim SKP langus Eestis – teises kvartalis kukkus majandus aastaga 3 protsenti.” November 2023, teade: “Olukord Eesti majanduse konkurentsivõimega on nutune ja riigikogu majanduskomisjon otsustas kokku kutsuda konkurentsivõime ekspertkogu”, “Statistikaameti esialgse hinnangu põhjal jätkus 2023. aasta neljandas kvartalis sisemajanduse koguprodukti (SKP) langus”.

Veel Kaja Kallast tsiteerides. Ajakirjanik küsis: “Arvutasin 900 miljonit eurot ja 7% kärbet igalt poolt, et mahtuda Euroopa Liidu reeglite sisse. On see arvutus õige?” Kaja Kallas vastas: “Jah, see on väga lähedal.” 900 miljonit ja 7% igalt poolt – te ei saa sellega hakkama. Fantaasia hakkab teil ka otsa saama, milliseid maksutõuse rakendada.

Novembri teade tegelikkusest: “Eestist pärit kaupade eksport kukkus ligi kolmandiku: majandusanalüütikud hoiatavad, et tegu ei ole üksiku halva kuuga, vaid probleem on palju sügavam.”

“Statistikaameti andmetel vähenes kaupade eksport 2023. aastal eelneva aastaga võrreldes 16% [‑‑‑].” Need on need faktid, millega me oleme silmitsi, ja ilukõned.

Siit-sealt nokitsemisega majanduses seda olukorda kuidagi paremaks ei tee. Minister ja teised koalitsioonierakonnad kiitsid takka energiasüsteemi lammutamist kui nende parimat saavutust. Kunagi helges tulevikus pidi meil olema 8 teravatti energiat, aga see helge tulevik nihkub üha kaugemale ja kaugemale. Pilt on halb. Kiideti, et me oleme Hispaania majandusega ühel pulgal. Pigem oleme Rumeeniaga ühel pulgal oma korruptsiooniga, sest kõik koalitsioonierakonnad on Vene rahaga seotud ja sellepärast ei tehta teist nägugi. Pidime olema ikkagi edukas digiriik ja sellest piisab.

Räägiti ilusaid sõnu digiloost, personaalmeditsiinist, eestvedaja rollist. Aga meil on nii värske uudis: suurim meditsiinialaste isikuandmete vargus 30 aasta jooksul. Geeniandmete vargus alles hiljuti. Ülitundlikud andmed! 700 000 inimese meditsiiniandmed, mis seiklevad juba mööda maailma, mida võib-olla ostab üles ka FSB, et vaadata üle, mida minister ostis Apothekast, milline on tema aadress, vaadata ükskõik millise ametniku andmed üle. Kui see ei ole läbikukkumine, kui see ei ole katastroof andmekaitses, siis mis üldse on katastroof?

Minister peaks käima praegu mööda maad ja pakkuma välja lahendusi, näitama, et ta midagi ette võtab, mitte konstateerima, et ikka juhtub, see on erasektor, ikka juhtub. Kui te seda ei tee, astuge kiiremas korras tagasi. Kui te midagi väga radikaalselt otsustavat ette ei võta meie küberkaitse teemal, astuge tagasi. Te ei saa siis tööga hakkama, see on täiesti selge. Loomulikult, terve valitsus ei saa tööga hakkama, aga teie eraldi ei saa tööga hakkama, sest ainuüksi geeniandmed, mida varastati, ülitundlikud geeniandmed, viljakusravi andmed …

Te oleksite pidanud juba detsembrist saadik käima ja tegema kõik võimaliku, et järgmist äpardust ära hoida, tegema eelnõusid, pakkuma välja ideid. Ei, te räägite, kuidas tehakse personaalset meditsiini ja läheb veel paremaks ja veel õilsamaks. See on lubamatu, selline ajaloo suurim andmeleke. See on talumatu olukord. Võtke midagi ette, sest teie tagasiastumisest üksi enam ei piisa.

Terve koalitsioon peab midagi võtma ette küberkaitsega, andmekaitsega. Praegu me oleme ju häbistatud selles osas ka digiriigina, oma digitiigriga. Vahel on nii, et põhjas käimine annab võimaluse hüppeks. Kasutame siis seda hullu olukorda ära mingiks arenguks, aga ärge tulge rääkima jälle personaalmeditsiinist. Tagage kõigepealt, et minu isikuandmed oleks kaitstud, et mingi Apotheka ei varastaks ära minu ja teie kõigi retseptiandmed.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid