Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Siim Pohlak: kärbete puhul on vaja süsteemset lähenemist

-
10.04.2024
Siim Pohlak

Käest lastud riigieelarve koostamine muutub järgmist aastat vaadates üha selgemalt kärpeülesandeks ning valitsuses on arutatud ka üleüldist, näiteks seitsmeprotsendist kärbet, mis puudutaks kõiki ministeeriume.

EKRE fraktsiooni ja rahanduskomisjoni liige Siim Pohlak ütles ERR-ile, et kärpeid on tõepoolest vaja, sest avalik sektor elab täna sisuliselt omas maailmas samal ajal kui Eesti ettevõtted kärbivad ja koondavad. Küll aga tasuks plaanid korralikult läbi mõelda.

“Tänase valitsuse seisukohti vaadates minnakse kahjuks kärpeid tegema mehaaniliselt, millega võidakse majanduslangust veelgi süvendada. Tegelikult oleks vaja süsteemset lähenemist. Suurendada efektiivsust, jätta ära ebavajalikud tegevused,” lausus Pohlak.

Pohlak lisas, et kaitse-eelarvet vähendada ei ole tänases julgeolekuolukorras mõistlik.

Pohlak soovitas maksuküüru kaotamise asemel rohkem pankade kasumi kallale minna: “Lahendused eelarvedefitsiidi vähendamiseks on olemas – pankade kasumite maksustamise ning töötasu maksuastme kaotamisest loobumisega oleks võimalik leida suurusjärgus 700–800 miljonit, aga poliitilistel põhjustel tänane valitsus isegi ei kaalu neid variante“.