Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Võrguteenusest hiigelkasumi saanud Elektrilevi tahab samas tõsta võrgutariifi

-
10.04.2024
Rahvas nõuab hoopis teistsugust majanduspoliitikat.
© UU

“Võimalik vaid Eestis” – nii võiks iseloomustada olukorda, kus Elektrilevi deklareerib suure ärikasumi võrguteenuse müügist ja samas tahab tõsta võrgutariifi veelgi, sest ei tulevat ots-otsaga välja. Kõrge elektrihind aga pärsib niigi Eesti arengut.

Ühest küljest vahendab ERR: “Eesti Energiale kuuluva elektri jaotusvõrgu ettevõtte Elektrilevi ärikasum (EBITDA) oli 2023. aastal 99,1 miljonit eurot ehk 115 protsenti rohkem kui aasta varem. Kulumieelse ärikasumi kasv oli tingitud kõrgemast võrguteenuse keskmisest müügihinnast ja 2022. aastaga võrreldes madalamast kaoelektri kulust, teatas ettevõte teisipäeval. Müügitulu tõusis 287 miljoni euroni, mis on 19,3 protsenti protsenti enam kui mullu.

Elektrilevi teatas, et investeeris 2023. aastal varustuskindluse tõstmiseks ja tootjate liitumisvõimaluste arendamisse viimase viie aasta rekordsumma 167 miljonit.”

Teisalt jätkab Delfi Ärileht: “Elektrilevi investeeris 2023. aastal jaotusvõrku 167 miljonit eurot, mida on 44 miljoni võrra rohkem kui aasta varem. Võrguettevõtte teatel ei ole neil aga võimalik säärase investeerimismahuga jätkata, kui konkurentsiamet ei kinnita võrgutariifi tõusu.

Elektrilevi jaotusvõrgus tuleb maksta elektri iga kilovatt-tunni kohaletoomise eest keskmiselt 4,11 senti. Jaotusvõrguettevõtte arvates on seda liiga vähe. Juba 2022. aasta lõpus esitati konkurentsiametile taotlus, mida amet on menetlenud viimased poolteist aastat.

Põhjendused on seejuures ajas muutunud. Kui 2022. aasta talvel selgitas Elektrilevi kõrgema võrgutasu küsimise vajadust kasvanud kaoelektri kuludega, siis praegu viidatakse märgatavalt kallinenud elektritööde hindadele. Võrguettevõtja sõnul on praegu kehtivas tariifis arvestatud investeeringutele ja võrgu hooldusele umbes kaks korda vähem raha, kui kulub tegelikult.”

Samas kirjutab Postimehe majanduskülg: “Eesti Energia on läinud aastal teinud 350 000 eurose hanke sõidukitele reklaamkirjade kleepimisele. Üritusturundusagentuuri teenust telliti 890 000 euro eest. Tegu on riigifirmaga ning kõik nende kulud antakse tarbijatele elektriarvel edasi.”

Kõik see on osa riiklikust poliitikast, kus ühest küljest näib raha küll olevat, kui aetakse omi asju, teisalt aga tõstetakse makse, sest raha ei olevat.

Uued Uudised