Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

MEEDIAVALVUR: ETV ärgu õhutagu põlvkondadevahelist vaenu

-
10.04.2024
© Gerli Tali

ETV kui riiklik televisioon kajastab ustavalt oma tegevuses peremehe maailmavaatelisi tõekspidamisi: ausalt öeldes hale on vaadata, kuidas armas kõhetu tütarlaps loeb hommikuti püüdlikult ideoloogiliselt kallutatud uudiseid, kus konservatiivsemate poliitiliste jõudude kohta nii meil kui mujal kõlavad ilmtingimata sellised epiteedid nagu „parempopulistlik“ või „paremäärmuslik“. Nii ka eile hommikul.

Kui püüdlikult mahalugeva tüdruklapse selja taga paistab läbi klaasseina endise politikaani sammaldunud figuur, kes kord midagi joob, kord midagi kõhvitseb, siis mina isiklikult alati imestan, et milleks sellele asutusele veel üht uut telemaja on vaja: te olete ju okupeeritud vana Raadiomaja nii ära lõhkunud ja ära lagastanud, et karjuge oma pläma ikka sealt, nagu venelased hõivatud Ukraina regioonides tanki pealt valjuhääldist. Kui Anvar Samost kolib uutesse ruumidesse ja saab veel kaasaegsematki aparatuuri, siis tema toodetav globalistlik sisu sellest küll ei muutu.

Üks uuematest ETV saadetest Impulss on üks teemade sõnavahu sisse uputamise ja vaigistamise miksereid, mis on pärandatud meile sügava stagnaajaga, kui EKP ideoloogiasekretäri tütar Reet Oja tegi integratsioonilisi saateid koos Aleksandr Tšaplõginiga, keda Aarne Rannamäe nimetas juba siis vene natsiks. Nii nad tootsidki aastaid seda komsomolistlikku jama.

Ja nüüd Impulss – mõni kord aktuaalsed, mõni kord näpust imetud teemad, ühe saatejuhi eesti keel üsna vigane, mõlemad saatejuhid mitte-eestlased – ja toodetakse sellist lobapraaki, et taas igatsusega meenutad professionaali Urmas Vaino saateid.

Loomulikult kutsutakse saadetesse külaliste pähe ka oma ETV töötajaid, nagu nendel oleks oma saadetest veel vähe. Ja ka Reet Linna kurtis viimases saates isiklikku.

„Armastatud saatejuht Reet Linna tegi endale juhiload juba 70ndate keskel. Just auto juhtimise teemal võttis Linna sõna selle nädala „Impulsi“ saates, kus lahati eakate autojuhtide teemal. Linna tõdes, et ühtegi õnnetust ta 50 aasta jooksul ise põhjustanud ei ole, kuid politseinik on ta kinni peatanud ja väidetavalt ütles talle: „Te sõitsite ebakindlalt!“, vahendab Postimees, leides riigitelevisiooni „aktuaalsele“ saatele koha kõmurubriigis „elu24“.

Ütleme nii, et Linna auto küljele ei ole ju kirjutatud, et ta pole pool sajandit ise põhjustanud avariisid. Ja läbi sõitva auto klaasi ei ole alati näha ka seda, kui kõva ja puutumatu staar seda juhib.

„Teema algatati seoses möödunud aasta mais Tartus aset leidnud juhtumiga, kus 83-aastane autojuht sõitis ülekäigurajal otsa lapsevankriga liikunud emale. Imik lapsevankris suri hiljem saadud vigastustesse,“ vahendab Postimees.

Ilmselgelt on inimesi Eestis alla ajanud kõigi vanusekategooriate juhid, näiteks ei ole vaja lubade saamiseks enam tõendit psühhoneuroloogia haiglast, mis oli kohustuslik nõukogude ajal, nii et meil sõidavad vabalt ringi ka psühhopaadid, skisofreenikud ja teised poolearulised.

Mõni aasta tagasi hooples raugastunud sots Vaarik, et sõitis lubadeta 30 aastat, aga see ei avaldanud ühiskonnale muljet. ETV ise on potentsiaalne roolimõrvarite suhtes soosiv – palkas ja promos uuesti ja uuesti tuntud roolijoodikuid Peeter Oja ja Maire Aunastet, nii et mis see teema peaks sellise kontori asi olema, vaadaku peeglisse.

„Korra on politsei ka Linna kinni pidanud. Seda aasta lõpus, kui maa oli veel kuiv ja talvest ei olnud mingeid märke. „Tuli naispolitseinik, noor, ma lasin akna alla,“ kirjeldas Linna ja tsiteeris politseinikku: “Te sõitsite ebakindlalt!“ Ma ei saanud aru, mis ta tahab. „Mis te tegite? Kas te sõite midagi? Kas te kuulasite raadiot? Kas te rääkisite telefoniga?“ Ja hakkas nagu ründama.“ „Ma olin ähmi täis, ma ei teinud tõesti midagi, võib-olla ma keerasin korra pead,“ nentis Linna, tunnistades, et ehk siis tõesti auto väikese nõksu tegi. Politseinik palus Linna lube, lasi saatejuhil ka puhuda: „Ja kui see kõik oli lõppenud, siis ta isegi ei vabandanud, et kõik on korras… Siis ma tundsin, et selle vanema inimese alla vajutamine oli.“

Tegelikult meenutab mulle Reet Linna jutt paljude teoste demagoogide jutukesi. Et peatati sellepärast, et aknal olid vene tähed. Et peatati sellepärast, et roolis oli neeger. Et peatati sellepärast, et salongis oli vikerkaarelipp. Et peatati, kuna autos oli Maarjamaario kantsler. Jne.

Mõelda vaid, juleti peatada ETV staažikaima saatejuhi autot! Aga ühistranspordis on ju ikka jätkuvalt tublid need noored, kes loovutavad vanamammidele oma kohad. Siis ei ole see diskrimineerimine – vastupidi, kui ei loovuta, siis diskrimineerid raukasid. Aga vanainimesele koha loovutaja ju eeldab, et vanem inimene ongi probleemne just eapõhiselt, et ta seista ei saa.

Sama ka tolle noore tüdrukpolitseinikuga: äkki tänu just tema professionaalsusele ja tähelepanelikkusele saab nüüd Linna ise saates ühes tükis oma väiklast muret kurta ja mõni teine liikleja ei saanud kannatada.

Aga see rünnak noore oma kohust täitnud tütarlapse vastu on ikka päris põhjalik. Kroonika pealkiri: „Noor politseinik diskrimineeris autoroolis Reet Linnat: kui see kõik läbi oli, ei palutud vabandustki“. Postimehe pealkiri: „Autoroolis olnud Reet Linna kokkupuutest politseiga: tuli noor naispolitseinik ja hakkas nagu ründama“.

Et politseinik „diskrimineeris“, mis on väide. Et ta „hakkas ründama“, mis on süüdistus.

Paistab väga emotsionaalsest solvumisest tingitud laimu moodi.

Sõidan aastakümneid „Žigulliga“, hallpea paistab kilomeetri kaugusele, olen neid politseiautosid näinud seiramas ja mööda sõitmas tuhandeid, keegi ei peatanud.

Äkki sellepärast, et ma ei jõnksutanud rooliga?

Ivan Makarov